KOLAČ OD JABUKA SA MEKANOM KORICOM: Topi se pri svakom zalogaju, a samo iskusne domaćice znaju ovaj recept


IZVOR: N.J. - 09.05.2023 | 09:30


Ovo je jedan od najstarijih recepata.

Foto: YouTube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
KOLAČ OD JABUKA SA MEKANOM KORICOM: Topi se pri svakom zalogaju, a samo iskusne domaćice znaju ovaj recept

Kolač sa pudingom od vanile i jabuka jedan je od najstarijih, a svaka baka recept zna napamet. Idealan je za leto zato što osvežava, nije prejak i mnogo sladak. Pogledajte recept u nastavku.

Potrebno je:

Četiri jajeta

160 grama brašna

160 grama šećera

1, 5 kašičice praška za pecivo

60 mililitara tople vode

60 mililitara suncokretovog ulja

Fil:

1 kilogram jabuka

1 litar vode ili soka od jabuka

180 grama šećera

Dva pakovanja pudinga od vanile

Prstohvat cimeta

Gornji sloj:

500 mililitara slatke pavlake

Foto: YouTube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Kolač sa jabukama

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte belanca i umutite ih penasto. U drugoj pomešajte žumanca i šećer i mutite dok smesa ne postane svetlo žuta. Dodajte ulje i malo vode toj smesi.

Pomešajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte u žutu smesu. Iz dva puta umešajte u žutu belu smesu. Prvi deo brzo umešajte da bi testo bilo mekše, a drugi put sporije.

Testo sipajte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 20 do 25 minuta. Nakon pečenja koricu odvojite nožem od pleha. Ostavite da se potpuno ohladi i vratite u pleh koji će vam služiti za tortu. Mora biti stabilna i čvrsta. Jabuke oljuštite i sitno iseckajte.

Dve trećine od ukupne količine vode sipajte u lonac, dodajte šećer i cimet, a zatim prokuvajte. Ostatak vode pomešajte sa pudingom. Smanjite temperaturu gde je voda i dodajte jabuke, a onda ih kuvajte minimalno 20, a maksimalno 30 minuta. Nakon tog vremena, dodajte puding jabukama. Biskvit prelijete jabukama. Kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda i u frižideru jedan do dva sata.

Umutite slatku pavlaku i njom dekorišite slatkiš.

BONUS VIDEO: