PREPOROD ZA SVEGA MESEC DANA! Evo zašto treba jesti isključivo prezrele banane!


IZVOR: Republika - 31.08.2021 | 08:49


Banana ima neverovatne zdravstvene benifite, ali trebalo bi znati da što više tamnih tačkica na sebi ima odnosno što je zrelija da je zapravo sve zdravija i zdravija.

Foto: Photo by Eva Blue on Unsplash

Što zrelija, banana je i zdravija

Evo kako one deluju na organizam.

Banane sadrže kalijum, vitamin A, vitamin B, vitamin C, ukupne ugljene hidrate, dijetetska vlakna, proteine i gvožđe. Šećeri koji se nalaze u bananama su prirodni. Glukoza, fruktoza i saharoza su dobri šećeri za konzumiranje. Takođe imaju značajan nivo dopamina i katehina, koji deluju kao antioksidanti.

Snižavaju krvni pritisak

Kalijum je poznat po svojoj sposobnosti snižavanja krvnog pritiska.

To čini uravnotežavanjem efekata soli. Telu je potrebna ravnoteža natrijuma i kalijuma kako bi krvni pritisak bio na zdravom nivou.

Utiču i na raspoloženje i pamćenje

Banane su možda najsavršenija hrana za mozak na svetu.

Snabdevajući mozak hranljivim materijama neophodnim za pravilno neurološko funkcionisanje, banane pomažu mozgu da reguliše raspoloženje i apetit, a istovremeno podržavaju važne kognitivne funkcije poput fokusa i pamćenja.

Štite srce

Foto: pixabay.com

Birajte prezrele banane

Vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B6 koji se nalaze u bananama odlični su za zdravlje srca. Potrošnja kalijuma od 4.069 mg dnevno direktno je povezana sa 49% manjim rizikom od ishemijske bolesti srca, u poređenju sa onima koji su konzumirali samo oko 1.000 mg.

Banane takođe smanjuju šanse za moždani udar! Pošto su banane dobar izvor vlakana, kalijuma i vitamina C, odličan su izbor hrane za one sa dijabetesom.

Pokazalo se da dijete bogate vlaknima poboljšavaju nivo insulina, što banane čini odličnim izborom. Međutim, ugljene hidrate koji se nalaze u bananama potrebno je pažljivo zabeležiti.

Poboljšavaju varenje

Banane imaju sposobnost borbe protiv žgaravice, dijareje i zatvora. To je zato što su laka za varenje. Međutim, takođe treba napomenuti da 1% onih koji pate od refluksa kiseline smatraju da banane pogoršavaju problem.