TRPEZA IZ SNOVA: Novogodišnji RECEPTI koji će PROBUDITI sva vaša ČULA!


IZVOR: Republika - 31.12.2020 | 12:15


Oduševićete se!

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Sezona praznika je stigla, a sa njima i želja da ulepšamo svoje trpeze.

Za vas smo izdvojili nekoliko recepta koji ne zahtevaju puno vremena za spremanje, ne izuskuju mnogo novca, a prave se vrlo lako. No, ono što je najvažnije jeste da svaki od ovih recepata vodi do jela koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pa da počnemo.


Novogodišnji medenjaci sa cimetom:


 Za njih će vam biti potrebno:  

- 500g brašna, 1 margarin,cimet, prašak za pecivo, 3-4 kašike meda, 1 jaje i 100g šećera u prahu.


Priprema: 

U med dodajte šećer u prahu i mešajte. U drugoj činiji otopite margarin. Kada se sjedine med i  šećer, polako sipajte otopljeni margarin i sve vreme mešajte.

Dodajte jaje i nastavite da mešajte. Polako dodajte brašno i cimet  i mešajte dok smesa ne postane ujednačena.

Umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru jedan sat.

Obavezno posuti sto ili radnu ploču brašnom pre nego što oklagijom razvučete testo. 

Modlicama vadite medenjake i ređajte u pleh. Ubacite u rernu i pecite dok se ivice kolačića ne zarumene. 

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ruske kape

Ove neobične ruske kape mogu biti odlično slano predjelo.

Namirnice:

- 4 jajeta , 12 kašika brašna, 1 pavlaka, 1 veća rendana šargarepa, 2 kašičice soli, 1 prašak za pecivo, 80 ml ulja. Za fil:  200 gr rendane šunke, 1 pavlaka,  150 g feta sira, 150 g rendanog kačkavalja.

Priprema:

Jaja umutite, a zatim dodajte ulje i mešajte. Nakon toga dodajte rendanu šargarepu, so i jednu pavlaku. Sve to izmešati, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Izliti u pravougaoni pleh i peći na pek papiru na 180 stepeni oko 30 minuta.

Umutiti fil od rendane šunke, pavlake, feta sira i kačkavalja. Pečenu koru isećio čašom, praveći krugove. Ostatak od kora izmrviti  u fil.  Krugove biskvita nafilovat. kape. Uvaljajte celu rusku kapu u rendani kačkavalj.

Dekorišite po želji i poslužite.

Foto: youtube.vom/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Slane Ruske Kape

Novogodišnja šarena salata sa pasuljem

Ovo je recept za zimsku salatu vrednu truda.

Potrebno vam je:

- 200 g šarenog pasulja, 1 čen belog luka, 1 glavica crnog, luka 3 kisela krastavčića, 2 pečene paprike, 5 kašika ulja, so – po ukusu, 1 kašičica suve nane, 1 kašičica suvog peršuna, 2 kašike sirćeta.

Priprema:

Operite pasulj i sipajte ga u duboku posudu. Sitno iseckajte lul, kisele krastavčiće, pečene paprike, a beli luk provucite kroz presu.

Sve sastojke dodajte u pasulj. Pomešajte ih dobro i u smesu sipajte ulje, nanu, peršun, sirće i so po ukusu.

Foto: youtube.com/Tasty

Salata sa pasuljem

Nova Godina je vreme da se nazdravi! Zbog toga vam predlažemo da probate ovaj nesvakidašnji koktel, koji će probuditi sva vasa čula!

Stormy koktel

Sastojci:

- 0, 3 dcl viskija, 0, 3 dcl soka od pomoranže, 0.1 dcl soka od limuna, soda voda, 1 kocka šećera 

Priprema:

U čašu staviti kocku šećera i preko nje preliti redom viski, sok od pomoranže i sok od limuna. Čašu dopuniti soda vodom i poslužiti.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija