(RECEPT) PRAVA POSLASTICA: Knedle sa ajvarom i mocarelom koje se tope u ustima


IZVOR: lepotaizdravlje.rs, Republika - 02.12.2020 | 12:36


Knedle ne moraju biti isključivo sa šljivama da biste se lepo zasladili. Sve popularnije su i one punjene različitim čokoladnim ili vanila kremovima, višnjama, makom ili orašastim plodovima. Sa druge strane, sve je više i onih ljudi koji bi te slatke knedle rado menjali za slane, na primer neke sa ajvarom. Mnogi čak navode da su upravo slane knedle prava poslastica.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ove koje vam predstavljamo su posebno popularne tokom jesenjeg i zimskog perioda, jer je njihovo punjenje deo tradicionalne zimnice. Punjene su ajvarom. Da li ljuti, blagi ili cepkani, izbor je na vama, a da sve dobije dodatnu slast, doprinosi kuglica mocarela sira, koja je takođe deo fila.

Ove knedle se jedu tople, dok je mozzarela još rastopljena. Ukoliko vam ostane po neka i za sutradan, knedlu samo lepo zagrejte u mikrotalasnoj.

Sastojci :

  • Testo (za 10 knedli):
  • 500 gr krompira
  • 30 + 50 gr putera
  • 1 jaje
  • 250 gr brašna

Fil:

  • ajvar
  • 10 loptica mocarela sira (ukoliko nemate mozzarelu, možete staviti i komadić krem sira)

 

Savetuju jednu važnu stvar Posted by Srpski Telegraf on Недеља, 22. новембар 2020.

 

Prezle:

  • 150 gr prezli
  • 2 kašike mlevenog badema (opciono)
  • 30 gr putera
  • 1/2 kašičice soli
  • začini po želji (malo bibera, peršun, slatka mlevena paprika)

Priprema:

Krompir oljuštite i skuvajte. Procedite ga odmah nakon kuvanja, dodajte 30 gr putera, izgnječite u pire i ostavite da se prohladi. Napravite testo od ohlađenog krompira, brašna, jajeta i još 50 gr omekšalog putera.

Odvajajte po 90-100 gr testa i vlažnim rukama testo rastanjite među dlanovima. Na sredini stavite malo ajvara i lopticu mozzarele, zatvorite sa svih strana i oblikujte lopticu.

 

 
$bp("Brid_06909322", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

 

U šerpu stavite vodu i prstohvat soli i pustite da provri. Spuštajte loptice u kipuću vodu i kuvajte dok ne isplivaju na površinu.

Napravite prezle tako što ćete otopiti puter, pa dodati ostale sastojke i na tihoj vatri mešati u tiganju dok se smesa malo ne zarumeni. Pazite da ne izgori. Uvaljajte knedle u smesu sa prezlama i uživajte u ovom jesenjem specijalitetu. Ukoliko vam ostane vremena i energije, za dezert napravite keksiće sa bademom.