(RECEPT) Prste da poližeš: Ovakvim ražnjićima retko ko može da odoli


IZVOR: opusteno.rs, republika.rs - 08.06.2020 | 03:14


Svinjski ražnjići su odlični ako se naprave kako treba. Znam da odmah mislite kako vam je potrebno mnogo opreme za ovako nešto.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ne, ne treba vam roštilj i skara ako imate pećnicu ili rernu. Ražnjiće možete spremiti i u tiganju ili tepsiji.

Svinjski ražnjić na drveni štapić

Potrebno vam je pravo meso za ražnjiće? Veliki problem kod izbora nastaje kad ne znamo koje meso ide u ražnjiće. Međutim, prosto je. U mesari tražite svinjski kare. Ako nema, može i svinjski vrat ili svinjski but. Pri tom moramo znati sledeće: Meso svinjskog buta je nešto suvlje pa je potrebna u startu jača vatra kako bi se pore mesa zatvorile i zadržale masnoću unutra. Sa druge strane, svinjski vrat je masniji pa je i pogodniji za pripremu u tepsiji - rerni gde ne možemo postići temperaturu kao na skari.

Sledeća bitna stvar je da samo lepo pažljivo isečete jednake kockice mesa. Najbitnija je debljina ražnjića koja treba biti negde oko 2 cm. Prva kockica mora biti ista kao poslednja kako bi se ražnjići jednako ispekli. Širina ražnjića ne igra bitnu ulogu.

Postupak pripreme ražnjića

1. Iseckamo meso na kockice debljine 2 cm.

2. Pripremimo marinadu u kojoj ćemo umočiti i 2h u njoj držati ražnjiće.

Marinada se pravi ovako:

U činiju izmešajte 2 kašičice belog luka u prahu, 1 kašiku soli, 1/2 kašičice bibera, 1/2 kašičice ruzmarina, 1/2 kašičice peršuna, 1/2 kašičica bosiljka, 1/2 kašičica majčine dušice, 1/2 kašičice aleve paprike, ako imate pri ruci 1 kašiku slatkog čili sosa i 3 kašike maslinovog ulja.

Ovom marinadom lepo obradite sve komadiće mesa i ostavite u toj marinadi meso da odstoji jedno 2 sata.

Jednom bar okrenite i promešajte meso u posudi.

3. Pripremite drvene štapiće, obrišite, namokrite i na njih sada navlačite ražnjiće.

4. Najbolji efekat ima red ražnjića, red slanine (kao na slici) dole. Ovako ćete imati odličan ukus i miris. Slanina neka bude 3 puta tanja od ražnjića.

5. Kada ste natakli sve na štapiće, pređite malo još jednom preko svega suncokretovim uljem.

6. Stavite ražnjiće u tepsiju i pecite na 200 C oko 10 - 15 minuta, pa ih okrenite na drugu stranu, prelijte ostatkom marinade iz činije i pecite još oko 15 - 20 minuta.

7. Na oko ćete biti sigurni kada budu pečeni ražnjići. Možete i da probate ražnjić pre nego završite ceo postupak.

Primer ražnjića sa pečurkama, slaninom i krompirom