Pile punjeno kestenom i tikvom - kao stvoreno za porodični ručak


IZVOR: 24kitchen.rs - 17.11.2019 | 04:14


Uživajte u ukusnom pečenom piletu uz neuobičajeni dodatak kestena.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

SASTOJCI:

  • 1 pile
  • 300g kestena
  • 400g muskatne tikve
  • 100g pirinča dugog zrna
  • 200ml pilećeg bujona
  • 1 glavica luka
  • 1 stabljika ruzmarina
  • 20ml maslinovog ulja
  • 60g putera
  • so i crni biber po ukusu

Priprema:

Nožem lagano zarezati ljusku svakog kestena. Staviti ih u lonac s vodom i skuvati. Dok su još topli, oguliti ih.

Oguliti i očistiti tikvu i iseći je na kockice.

Oguliti i sitno iseckati luk. Ispržiti ga na zagrejanom tiganju s maslinovim uljem. Kad luk omekša, dodati tikvu. Kad se tikva isprži, dodati prethodno opran pirinač.

Dodati bujon i kuvati dok sve ne ispari. Dodati sitno seckan ruzmarin, oguljene kestene i dobro promešati. Skinuti posudu s vatre. Začiniti solju i crnim biberom. Dodati polovinu putera. Promešati.

Namazati pile preostalim puterom, posoliti ga i pobiberiti sa svih strana. Napuniti ga punjenjem s kestenima i zašiti kuvarskim koncem. Staviti punjeno pile u pleh.

Sa strane raspodeliti preostalo punjenje i doliti 200ml vode.

Peći oko 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni (na vrelom vazduhu). Vreme pečenja zavisi od veličine pileta.