DOBRA SU ZANIMACIJA, A JOŠ BOGATE VITAMINIMA: Semenke suncokreta da budete zdravi i lepi


IZVOR: E. S. T. - 21.07.2019 | 03:14


Semenke suncokreta, osim što su dobra zanimacija, obiluju još i vitaminima E i B, kao i mineralima - selenom, magnezijumom... Narodna medicina ovim semenkama daje veliki značaj u lečenju reume, artritisa, za jačanje vida, usporavanje starenja, dok savremena ističe da su veoma korisne za funkcionisanje nervnog sistema, kao i da pomažu obolelima od multiple skleroze.

Foto: pixabay.com

Zahvaljujući bakru, koji se nalazi u ovim semenkama, kosti i zglobovi će biti fleksibilniji

Prevencija raka

Seme suncokreta sadrži selen, koji je poznat po tome što igra važnu ulogu u prevenciji raka. Bogate su antioksidantima, vitaminom E i selenom, koji mogu da neutralizuju štetne radikale, štiteći tako organizam od brojnih bolesti današnjice, kao što su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Takođe, mogu da umanje i upale kože, bolove u zglobovima i ublaže probleme nastale usled astme.

Za zdravije srce

Imaju mnogo vitamina E, koji je važan za srce, a dobro utiču i na sniženje holesterola i krvnih lipida. Samo 28 g suncokretovih semenki pečenih na ulju obezbeđuje čak 76 odsto preporučene doze vitamina E. Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem (kancer i bolesti srca).

Jačaju kosti

Pored kalcijuma kostima je neophodan bakar i magnezijum, koji je najbolja garancija da će kosti biti zdrave i sprečava grčeve u mišićima. Zahvaljujući bakru, koji se nalazi u ovim semenkama, kosti i zglobovi će biti fleksibilniji.

Foto: pixabay.com

Jača imunitet i podstiče probavu

Semenke suncokreta su bogate i vitaminom B, koji obnavlja oštećene ćelije i podstiče izgradnju novih. Pospešuje metabolizam i energiju tela, jača imunitet i preporučuje se trudnicama. Suncokret je pun i dijetalnih vlakana, koja poboljšavaju probavu, a redovna upotreba može da spreči zatvor.

Odlične za kožu, kosu i nokte

Takođe, vitamini i minerali iz ovih semenki pomoći će kosi i noktima da zablistaju. Vitamin E, kojim su bogate, odličan je za obnovu kože, kao i u borbi protiv starenja. Takođe, sprečava pojavu akni i može da pomogne kod ekcema. Suncokret je još bogat i mastima koje mogu da smanje nivo lošeg holesterola. Preporučuje se da se semenke konzumiraju u prirodnom stanju.

Oprezno, kalorične su

Dok su masti, vitamini i minerali iz semenki suncokreta svakako dobri za naše zdravlje, ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom jer su veoma kalorične. Savetuje se jedna šaka semenki suncokreta dnevno.