Evo kako da luk seckate, a suze ljute ne ronite!


IZVOR: Republika - 14.02.2019 | 04:14


Prepoznatljivi ukus luk duguje sumporu koji apsorbuje iz zemlje. Kada jedete sirov luk ima ljuti ukus, a kuvanjem postaje slatkast. Ipak, luk oslobađa i enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu sličnu sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči.

Foto: pixabay.com

Suze zbog luka znaju da budu prava muka

Da bi vas oči peckale što manje morate da znate kako to i da radite.

Najviše sumpornih komponenti nalazi u korenu luka, pa ga secite oko korena, ali ne i sam koren

1. Nož

Prvo, koristite što oštriji nož - tupi će oštetiti delove luka čime će se osloboditi i više enzima.

Foto: pixabay.com

2. Frižider

Stavite pre seckanja luk na sat vremena u frižider - niska temperatura će usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance.

3. Limun

Još jedan fazon je da oštricu noža namažete sokom limuna koji ublažava delovanje sumpornih komponenti luka.

Foto: pixabay.com