Simbol Malog Božića i dana Svetog Vasilija Velikog: Vasilice su novogodišnji kolači, a ovo je tradicionalni recept!


IZVOR: Republika - 14.01.2019 | 04:14


Vasilica je kolač koji se sprema za Novu godinu (Mali Božić). Negde se novogodišnji kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi paprenica.

Foto: youtube.com/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Foto: Ilustracija

U Pomoravlju  istočnoj Srbiji nazivaju ga i vasuljica. Negde predstavlja kolač sreće i u njega stavljaju novac.

U nekim delovima Srbije se mali okrugli kolači vasilice daju deci za pokoj duša umrlih, a negde čobanima da ih pojedu kod stoke. Sam naziv ovog kolača, kao i neki detalji običaja, ukazuju na vezu sa grčkom vasilopitomi, kao i sa novogodišnjim kolačem basila kod Oseta i Kartvela na Kavkazu.

Foto: youtube.com/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Foto: Ilustracija

Osim vasilice, negde se novogodišnji kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi paprenica. U njega su stavljani mnogi simboli domaćinstva – zrna svih žitarica, tikve, duleka, pasulja, delići raznih voćnih plodova i znamenja zdravlja (komadić drenovine) i bogatstva (metalni novčić).

Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Vasilica od projinog brašna

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Mnoge domaćice pripremaju vasilicu kao i božićnu česnicu - prema starom receptu za domaći hleb.

Često, vasilica se šara sa tri cevčice od zove ili tri drenove grančice, uvezane crvenim koncem, što predstavlja svetu Trojicu.