PORODICE DA DOKAŽU DA SU ŽIVELE SA UBIJENOM DECOM: Sramotan zahtev odbrane Kecmanovića na pripremnom ročištu po tužbi roditelja žrtava iz "Ribnikara"


IZVOR: Republika - 20.10.2023 | 19:00


Advokat tuženih traži da se za svu braću i sestre dostave isprave kojima potvrđuju da su stanovali u istom domaćinstvu sa žrtvama.

Foto: Tanjug/Ap, Facebook
PORODICE DA DOKAŽU DA SU ŽIVELE SA UBIJENOM DECOM: Sramotan zahtev odbrane Kecmanovića na pripremnom ročištu po tužbi roditelja žrtava iz "Ribnikara"

Porodice dece-žrtava su zgrožene ponašanjem advokata koje su angažovali Kecmanovići, roditelji dečaka-ubice koji je u osnovnoj školi ubio devetoro dece i čuvara Dragana Vlahovića.

U Palati pravde održano je pripremno ročište za suđenje Vladimiru i Miljani Kecmanović, kao i njihovom sinu, i u ovoj parnici se traži od tuženih da oštećenima isplate naknadu za pretrpljene duševne bolove, patnju i strah i to po privatnim tužbama 27 članova porodica ubijenih u masakru od 3. maja.

Advokati Kecmanovića, naime, traže da se za svu braću i sestre ubijenih dostave isprave i dokazi kojima se potvrđuje da su živeli u istom domaćinstvu s ubijenima, što su porodice žrtava okarakterisale kao sraman potez.

TRAŽE VEŠTAČENJE

Advokat Kecmanovića na jučerašnjem ročištu Marina Ivelja tokom procesa tražila je da komisija lekara prvo izveštači Kostu Kecmanovića i utvrdi da li je bio svestan svoga dela, odnosno da li je imao moć rasuđivanja prilikom izvršenja dela i u potpunosti osporila zahteve oštećene strane, kao i pravna zastupnica škole na Vračaru Sanja Gunjić.

Ivelja je kazala da su oštećeni u krivičnom postupku već istakli imovinsko-pravni zahtev 100.000 evra po izgubljenom životu, koji ona smatra nerealnim, i s tim u vezi tvrdi da je necelishodno da se uporedo vode postupci. Navela je da u oba postupka zbog dupliranja veštačenja roditelja Kecmanovića takođe treba sačekati ishod krivičnog postupka.

Zastupnik oštećenih porodica ubijene dece i čuvara Ognjen Božović, međutim, usprotivio se zahtevu tuženih da se prekine postupak i da se spoji s parničnim postupkom, koji su prethodno pokrenuli roditelji nekoliko ubijene dece, odnosno da njegov početak sačeka okončanje krivičnog postupka koji se vodi protiv roditelja dečaka-monstruma.

SUD IMA POSLEDNJU REČ

I u pogledu saslušanja svedoka strane se nisu složile, pa će sud ceniti ko će biti pozvan da svedoči. Božović je bio izričit u ubeđenju da škola u kojoj je počinjen masakr nije obezbedila potrebne mere zaštite dece od nasilja. On je istakao, s obzirom na sve, da smatra da je Kosta bio u potpunosti svestan svoga dela, koje je do detalja isplanirao i realizovao i potom se predao policiji. Takođe osporava da su Kecmanovići vaspitali sina kako je trebalo, nevodeći da su mu bili rđav primer i da su ga loše vaspitavali.

- Tražimo da sud naloži školi da dostavi izveštaj izostanaka Koste Kecmanovića zato što su mu roditelji pravdali izostanke i kada nije trebalo. Neophodan je i uvid u istorijat neuropsihijatrijskog lečenja prvotuženog i zdravstvene evidencije - rekao je pravni zastupnik oštećenih.

Nastavak suđenja 28. decembra

Sledeće ročište po tužbi roditelja žrtava održaće se 28. i 29. decembra, kada će biti saslušani članovi porodica ubijene dece Katarine Martinović i Ane Božović, te majke i oca mladog pijaniste Andreja Čikića, kao i roditelja Angeline Aćimović i starih roditelja heroja školskog čuvara Dragana Vlahovića.

Miljana se nije pojavila

Na pripremnom ročištu nije se pojavio niko od Kecmanovića. Otac dečaka-ubice Vladimir se nalazi u pritvoru, ali majka Miljana ni ovog puta nije želela da se suoči sa zločinom koji je počinio njen sin.

Tužena i škola

U parničnom postupku tuženi su maloletni Kosta Kecmanović, kao prvotuženi, zatim kao drugotuženi njegov otac Vladimir Kecmanović, trećetužena Miljana Kecmanović. Kao četvrta tužena je osnovna škola "Vladislav Ribnikar".

BONUS VIDEO