AFERA TUNEL SE ZAVRŠAVA: Narađeno hitno zatrpavanje prolaza ispod Višeg suda u Podgorici


IZVOR: Vijesti - 28.09.2023 | 23:59


Vlada Crne Gore je tokom današnje sednice usvojila predlog za davanje saglasnosti za preduzimanje aktivnosti s ciljem vraćanja podzemnog tunela u prvobitno stanje.

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica
AFERA TUNEL SE ZAVRŠAVA: Narađeno hitno zatrpavanje prolaza ispod Višeg suda u Podgorici

 Ovaj podzemni tunel prostire se od stana u Njegoševoj ulici u Podgorici, ulaz broj 12, pa sve do depoa Višeg suda u istom gradu.

Odluka Vlade doneta je u svetlu teškog krivičnog dela koje se dogodilo 11. septembra ove godine, kada je depo Višeg suda u Podgorici bio obijen i tunel iskopan. Ovaj tunel ostao je neobezbeđen, kao i saobraćajnica i pešačke zone koje se nalaze ispod njega. Zbog toga je ocenjeno da je neophodno što pre preduzeti mere za njegovo zatrpavanje i adekvatnu sanaciju.

Nadležna služba će brzo sprovesti ove aktivnosti kako bi se obezbedila bezbednost i integritet tunela, saobraćajnice i pešačkih zona. Osnovno državno tužilaštvo je već obavestilo Upravu policije da je uviđaj okončan i dalo saglasnost za izvođenje građevinskih radova kako bi se zatrpao iskopani tunel.

Treba napomenuti da su nakon otkrivanja ovog tunela iz suterena zgrade u Njegoševoj ulici do sudskog depoa, policija identifikovala više osoba koje su bile uključene u ovu operaciju, među kojima su četvorica Srba iz Loznice: Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32). Nakon što je provala otkrivena, osumnjičeni su napustili Crnu Goru autobusima i pobegli u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Pored ova četiri Srbina, još šest osoba se sumnjiči za učešće u ovom zločinu. Među osumnjičenima je i Katarina Baćović iz Podgorice, koja je koristila lažna dokumenta kako bi iznajmila stan iz kojeg je započeto kopanje tunela. Ona je, inače, ćerka upravnice sudske pisarnice.