Masovni ubica iz Mladenovca nije povezan sa sektom "Plavi kit"


IZVOR: Republika - 06.05.2023 | 21:00


Masovni ubica iz Mladenovca Uroš Blažić nije povezan sa sektom "Plavi kit", pokazala je analiza portala Raskrinkavanje.

Foto: Instagram
Masovni ubica iz Mladenovca nije povezan sa sektom "Plavi kit"

Na ovakakav zaključak pomenti portal došao je analizirajući zvanična saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Smederevu u kojima se ne pominje mogućnost da istraga ide u pravcu povezanosti masovnog zločina sa delovanjem sekte "Plavi kit".

Takođe, u članku se ističe da originalni tekst Republike u kom su iznete navede tvrdnje ne odgovara istini i da predstavlja manipulisanje činjenicama, klikbejt i dezinformaciju.

Takođe, osporavaju se i tvrdnje Dimitrija Pastuovića, za koga se tvrdi da je sklon promovisanju teorija zavere o Novom svetskom poretku.

U analizi se podseća da je priča o onlajn samoubilačkom izazovu "Plavi kit", navodno namenjenom tinejdžerima, potekla iz Rusije 2015. godine kada je Rina Palenko objavila selfi. 

Dan poslije izvršila je samoubistvo. 

O njenoj smrti, navedeno je, pričalo se u čet sobama najveće ruske društvene mreže VKontakte. 

Kako se objašnjava u članku Raskinkavanja, korisnici su u grupama veličali to što je Palenko sebi, s roditelji devojčice su naknadno otkrili da su devojčice bile članice sličnih online grupa u kojima su bili deljeni crteži Palenkove, objave o samoubistvima i plavim kitovima.

Prica o ovom "izazovu" kasnije je postala globalna.

BONUS VIDEO