SUDIJA DRŽAO PRIDIKE ŠARIĆEVOM ADVOKATU: Zloupotreba znanja nije dozvoljena


IZVOR: Adelarda POPOVIĆ - 07.11.2022 | 13:07


Sudija Vladan Ivanković tokom ponovljenog suđenja organizovanoj grupi Darka Šarića za pranje novca, na današnjem ročištu prekinuo je više puta u toku iznošrenja odbrane okrivljenog Radovana Štrpca koji je prethodnom presudom bio osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godin, a koju je Apelacija poništila.

Foto: e-stock
SUDIJA DRŽAO PRIDIKE ŠARIĆEVOM ADVOKATU: Zloupotreba znanja nije dozvoljena

Štrbac, iskusni pravnik, s druge strane, stalno negoduje pozivajući se na pravne okvire. Između ostalog smeta mu i što postupajuće veće nije od početka u postupku i time nema uvid u kompletan predmet, što sudija osporava. Predsednik veća ubrzava Štrpca.

- Kršite pravno moju odbranu,  a u zakonu piše da odbrana nije vremenski ograničena - rekao je Radovan Štrbac koji je okrivljen da je novcem koji je Šarićeva grupa stekla kriminalom, za njih kupovao preduzeća u Vojvodini. 

Foto: Privatna arhiva

Radovan Štrbac

Sudija ga opet opominje da se ne bavi ocenom dokaza jer nije trenutak za to, a sugeriše mu i da opet ne govori o Miletu Jerkoviću koji je bio  ključni svedok u postupku protiv Darka Šarića za pranje novca, a inače je tvrdio da je sa Štrpcem  stupio u kontakt kada je zapao u finansijske probleme i  kada nije mogao da Agenciji za privatizaciju plaća rate za kupovinu brojnih firmi.

Svedok je navodio da je preko Štrpca saznao za prljave poslove Darka Šarića i njegove organizovane kriminalne grupe. ispričao je da je priustvovao kada je Štrbac brojao Šarićeve pare. Sve to je okrivljeni Štrbac osporavao u nameri da dokaže da nije prao prljavi Šarićev novac i da se za njega bavio legalnim poslom.

Sudija Ivanković je zatim reagovao pozivajući se na nemačko zakonodavstvo:

- Gospodine Štrbac, Nemci kažu da zloupotreba svog znanja nije dozvoljena -  rekao je sudija. 

Posle Štrpca, odbranu je iznao još okrivljeni Stevica Kostić, koji je bio njegov baštovan, a koji je kao i svih sedmorica njegovih prethodnika negirao krivicu. Kostićevim saslušanjem sudija je zaokružio ročište kazavši da je završio posao planiran za danas. 

Zakazao je nastavak pretresa za 21. decembar i najavio još jedno ročište u januaru, kao i da će od februara da intezivira postupak. U nastavku suđenja odbranu će izneti preostali okrivljeni, pre prelaska na sledeću fazu suđenja. 

Bonus video: