ZA KOŠARE DAO ŽIVOT U 21. GODINI: Darko iz Ljiga nikada neće biti zaboravljen - u ulici sa njegovim imenom igraju se deca

Autor:

Vesti

05.05.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovog mladića nisu zaboravili njegovi sugrađani, koji su organizovali Dan sećanja, uz prigodan program posvećen herojima ljiškog kraja stradalim od strane neprijateljske vojske.

ZA KOŠARE DAO ŽIVOT U 21. GODINI: Darko iz Ljiga nikada neće biti zaboravljen - u ulici sa njegovim imenom igraju se deca

Foto: RINA

Darko Milošević iz Ljiga imao je samo dvadesetjednu godinu kada je svoj život dao za odbranu otadzbine na Košarama, tačno na današnji dan pre 25 godina. Rođen je 28. oktobra 1978. godine. Samo par dana ga je delilo od završetka vojnog roka kada je počelo bombardovanje a samim tim i produžetak vojnog roka.

- Bitku na Košarama vodio je general Dragan Živanović iz Ba kod Ljiga, komadant 125. motorizovane brigade kojoj je pripadao i Darko. Tog 5. maja 1999. godine u jeku borbe na Košarama, u ranim jutarnjim satima, i pored velikih napora srpske vojske koja je brojno bila dosta slabija u odnosu na neprijatelja odjeknule su detonacije koje su bile pogubne za Darka. Tu noć je preminuo u bolnici u Peći, kažu njegovi prijatelji za RINU.

Republika

Foto: RINA

Sugrađani organizovali Dan sećanja

Ovog mladića nisu zaboravili njegovi sugrađani, koji su organizovali Dan sećanja, uz prigodan program posvećen herojima ljiškog kraja stradalim od strane neprijateljske vojske. Opština Ljig je među prvima u Srbiji krajem 1999.godine odala priznanje ovom junaku i ulica u kojoj je Darko Milošević živeo ponela je njegovo ime a park u neposrednoj blizini njegove kuće dobio je spomen bistu.

- Junački je stradao, sećam se reči na zakletvi. Njegov otac mi je rekao da ga čuvam, ali ipak je stradao. On je bio ranjen, ali ipak je tražio da se vrati u jedinicu. Ti heroji su nas zadužili, i dalje nosimo rane koje bole svakodnevno. Dok je nas živih i naše srpske dečice oni nikad neće biti zaboravljeni“, izjavio je ranije komadant odbrane Košara, pukovnik Ljubinko Đurković.

Na dan 125. motorizovane brigade, 24. septembra 2021. godine preko puta parka otkriven je mural sa Darkovim likom, koji je urađen na inicijativu njegovih saboraca i prijatelja. Ljižani poručuju da ga nisu zaboravili, i neće, dok je bar jednog deteta koje će ubaciti loptu u koš i potrčati u parkiću. A, inače, ulica u kojoj je živeo Darko ulica je sa najvećim brojem dece u Ljigu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading