MOGUĆE JE DA NEĆE ISPLIVATI NIKAD: Njegov ulazak u Savu nema veze sa onim što se dešavalo u klubu - forenzičar o nestalom Mateju čija poraga traje već 11 dana


IZVOR: Republika - 10.01.2022 | 20:51


Časlav Ristić, forenzičar, naglašava da je najveća misterija koja se odnosi na Mateja Periša (27), koji je pre 11 dana nestao u Beogradu, to da li je uopšte upao u vodu.

Foto: ST/P. DIVAC/screenshot
MOGUĆE JE DA NEĆE ISPLIVATI NIKAD: Njegov ulazak u Savu nema veze sa onim što se dešavalo u klubu - forenzičar o nestalom Mateju čija poraga traje već 11 dana

Mladić iz Splita, podsetimo, nestao je u noći između 30. i 31. decembra, kad mu se nakon izlaska iz kluba "Gotik" gubi svaki trag. Matejeva sudbina za sada je nepoznata, a postoje određene sumnje da se utopio.

Forenzičar Ristić smatra da prijatelji nestalog Splićanina iše nemaju šta bitno da kažu.

- Ukoliko nešto kriju, to su detalji koji su se događali u klubu, dok su sedeli sa svojim društvom. Sve ostalo što se dešava nakon izlaska Mateje i njegovog trčanja po gradu, pa sve do njegovog ulaska u Savu, nema nikakve veze sa onim što se događalo u klubu. Verujem da su rekli policiji sve što znaju. Policija je nakon toga izvršila poligrafski test koji su prošli i nakon toga su pušteni. To ukazuje da nema kriminalnog dela - rekao je Časlav Ristić u uključenju za Jutarnji program Kurir televizije.

Ristić je istakao da je trenutno najveća misterija gde je Matej upao u vodu i da li je uopšte upao.

- Nije pronađeno mesto gde je upao u vodu i da li je zapravo upao u vodu. To govorim iz razloga jer na poslednjem mestu, na kome je kamera zabeležila Mateja, forenzičari nisu pronašli njegove biološke tragove ili tragove njegove odeće koji bi ukazali da je ušao u reku. Moje dugogodišnje iskustvo mi govori da to što je više dana pretrage manje su šanse da je živ - istakao je forenzičar.

Forenzičar nam je otkrio i šta se dešava kad se neko utopi i posle koliko vremena telo ispliva.

- Sve zavisi od okolnosti i od same reke. Mi znamo da na dnu reke i uz obalu ima dosta rastinja, zatim ima dosta otpada, granja i lišća koje je voda tokom vodostaja donela. Tako da sve zavisi kako je upao u vodu. Ako je upao i zakačio se u nekom granju ili rastinju, moguće je da ne ispliva nikad. Mada pošto je voda hladna, ako se samo utopio, telo samo mnogo kasnije ispliva na površinu, posle mesec, a možda čak i dva - rekao je forenzičar.

BONUS VIDEO