Delibašić divljao u sudnici i lupao šakama o sto: Biću slobodan po svaku cenu!


IZVOR: Miloš Ž. LAZIĆ - 27.11.2019 | 06:13


Sednica Apelacionog suda povodom žalbi na presudu kojom su članovi klana Šaranović osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne za ubistva Miloša Vidakovića i Nikole Bojovića iz bezbednosnih razloga nastavljena je juče u sudnici Okružnog zatvora. Jedini od osuđenih koji se javio za reč bio je Miloš Delibašić, koji je u sudnici vikao, lupao šakama i obećavao da će biti oslobođen.

Foto: ST/N. PANČIĆ/Srpski telegraf

Miloš Delibašić

Sam sebe zastupa

Delibašić se direktno obratio sudiji Mileni Rašić, članu sudskog veća.

- Vi ste mi, sudijo Rašić, sudili za pljačku "Izrael dajmondsa". Rekao sam vam tada da ću biti oslobođen i oslobođen sam. Kažem vam i sada - Delibašić će se osloboditi! Po svaku cenu! - uzviknuo je u jednom trenutku osuđeni, lupivši pritom rukom o govornicu.

Žalio se UN

Delibašić je u sudnici izjavio i da je njegov slučaj pred Ujedinjenim nacijama.

- Očekujem tu uspeh. Meni ne bi trebalo da se uopšte sudi ovde jer je prekršen međunarodni ugovor koji je Srbija potpisala - rekao je još Delibašić.

On je sam izneo svoju žalbu jer je pre toga otkazao punomoćje advokatu kojeg je dobio po službenoj dužnosti. U obraćanju sudskom veću koje je trajalo sat vremena on je izneo niz zamerki na sudski postupak u Specijalnom sudu koji se završio osudom na 30 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja u grupi koja je optužena za ubistva Vidakovića i Bojovića, inače rođenog brata vođe "zemunskog klana" Luke Bojovića.

Foto: e-stock/ P.JOVANOVIC

Slobodan Šaranović

- Ne znam zašto niko od ovih advokata koji su se žalili nije tražio raskidanje ugovora između Specijalnog tužilaštva i svedoka okrivljenog Miloša Vojinovića. On je menjao svoj iskaz mnogo puta, u zavisnosti kako mu odgovara, a u presudi stoji da je njegov iskaz bio dosledan od onoga što je pričao u policiji do poslednjeg svedočenja - naveo je Delibašić.

Sporne izjave

On je ispričao nekoliko primera kontradiktornih iskaza Vojinovića.

- U njegovom prvom iskazu u policiji je rekao da smo otišli u Crnu Goru da je osvojimo, da je on došao da otima i ubija, ono što i ovde radi. Posle je izmenio to i rekao da nije ni znao zašto je došao u Crnu Goru, dok mu ja nisam rekao da je Šaranović dao dozvolu da Vidaković bude ubijen - pričao je Delibašić.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Zatvor u kojem je održano suđenje

On je izmišljotinom nazvao Vojinovićeve izjave da je prva meta bio Luka Đurović, a da su na nišanu ove grupe, koja je radila za pokojnog kralja kocke Slobodana Šaranovića, bili i Filip Korać i Vlada Jovanović Japanac, bliski saradnici Luke Bojovića.

Tužilac: U sukobima ubijena dva advokata

Zamenik specijalnog tužioca Milenko Mandić takođe se žalio na presudu ovoj grupi.

- Njima treba izreći maksimalne kazne jer su članovi organizovane kriminalne grupe koja je učestvovala u sukobima Bojović-Šaranović. U toku ovog procesa ubijeni su advokat Dragoslav Ognjanović, Siniša Milić, Dragoslav Miloradović, advokat Vladimir Zrelec, koji su bili povezani sa jednom ili drugom grupom - rekao je tužilac Mandić.

Prvostepene presude

Saša Cvetanović 35
Slaviša Novaković 35
Miloš Delibašić 30
Ratko Koljenšić 20
Miloš Vojinović 17,5
Bojan Maletić 1
Slobodan Šaranović - ubijen