100 godina za ubice Ćuruvije! Marković, Radonjić, Romić i Kurak proglašeni krivima


IZVOR: Republika - 05.04.2019 | 08:31 >> 08:39


Specijalni sud izrekao je da su četvorica nekadašnjih pripadnika DB krivi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Slavka Ćuruvije, posle nešto manje od četiri godine kako je suđenje počelo i skoro dvadeset godina od zločina.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">e-stock/M. RAFAILOVIĆ/pixabay/Profimedia</a>

Pravda spora, ali dostižna

Nakon 20 godina od ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, Specijalni sud u Beogradu izrekao je danas prvostepenu presudu optuženima za njegovu likvidaciju 11. aprila 1999. godine.

Troje optuženih stiglo je danas u Specjalni sud u Beogradu gde u 10 časova kreće izricanje presude, dve decenije nakon njegovog ubistva.

U Specijalni sud je doveden nekadašnji šef Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković iz zatvora Zabela, i to u pratnji žandarmerije, a stigli su i bivši šef beogradskog Centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik DB-a Ratko Romić. U sudu nije Miroslav Kurak, koji nije dostupan pravosudnim organima jer je u bekstvu.

Marković i Radonjić osuđeni su na 30 godina robije, Kurak i Romić na 20 godina.

U Specijani sud došao je Dragan Bujošević, generalni direktor RTS i nekadašnji glavni i odgovorni urednik magazina "Evropljanin", lista čiji je vlasnik bio Slavko Ćuruvija.