MINA NIKOLIĆ I DARKO IVIĆ O PREMIJERI FILMA "PORED TEBE": Ne svodi se sve na za i protiv

Autor:

Zabava

01.09.2023

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je prikaz realnosti, a naslovi koji sugerišu da je nešto usmereno protiv vlasti su želja za senzacijom.

MINA NIKOLIĆ I DARKO IVIĆ O PREMIJERI FILMA "PORED TEBE": Ne svodi se sve na za i protiv

Foto: Promo

Novi film Stevana Filipovića "Pored tebe" privukao je dosta pažnje i pre nego što je prikazan. Ništa čudno s obzirom na to da je Filipović svojim ostvarenjima često pomerao granice (prvi poljubac dva muškarca u srpskom filmu i slično).

Ovog puta, međutim, sve je poprimilo i političku konotaciju pošto su pojedini mediji, tumačeći na svoj način izjave reditelja, izvukli zaključke koji su bili po njihovoj volji. Dovoljan razlog da Republiku, nekoliko dana pred beogradsku premijeru filma 6. septembra, razgovara s dvoje protagonista, glumcima Minom Nikolić i Darkom Ivićem.

Republika

Foto: Promo

 

 

* Već od premijere, koja je bila u Puli, neki su film označili kao delo protiv aktuelne vlasti u Srbiji. Istina ili...

Mina: Nije jedini model postojanja za i protiv. Postoji valjda neka istina, koja je kompleksna, siva, nekad apsurdna, smešna, nekad zastrašujuća. Ovaj film je naša istina i predstavlja naše društvo danas. Svidelo se nekima ili ne, ovo je današnjica, istranžirana i poslužena bez cenzure.

Darko: Ti navodi su bili u naslovima koji su tu da izazovu senzaciju, što je osnova današnjeg novinarstva. Film "Pored tebe" je mnogo više od opozicionog filma, on govori o svim pojavama koje čine naše društvo takvim kakvo jeste. Ključno je da mi, kao autori, ne zauzimamo ničiju stranu prilikom snimanja jer bismo time izgubili objektivnost i ugao iz kog gledamo na sadašnji momenat. Ovaj film kritikuje podjednako vlast i opoziciju, urbane i prostodušne, policiju i kriminal, zato i jeste zanimljiv.

Republika

Foto: Promo

 

 

* Da li su takvi proizvoljno doneti zaključci narušili imidž filma?


Mina: Nisu narušili imidž, ali su dosta potvrdili neke stvari o kojima se u filmu, između ostalog, radi. I odlični tekstovi su imali tzv. klik-bejt senzacionalističke i huškačke naslove, po čemu vidimo da to nije samo lokalni problem. Najveći problem je to što i dobri novinari, širom sveta, takvu stvar prihvataju kao normalnu. Navodno zbog čitanosti. A nije normalna. Jer, pored čitanosti, postoji valjda i neka ljudskost, profesionalna etika... Bukvalno se s tim dilemama suočava Ksenija, lik koji igram u filmu.

Republika

Foto: Promo

 

 

Darko: Nisu narušili ugled filma jer publika osam godina čeka nastavak. Na publici je da ovaj nastavak prihvati ili ne prihvati. Ono što je ipak najvažnije jeste to da pre bilo kakve osude ili mišljenja prvo pogledate film. Zanimljivo je i to da su sve kritike zapravo bile sjajne, od glume do montaže, samo su naslovi bili ti koji su nam crtali mete na čelu. Što je očigledno deo vašeg posla svuda u regionu, ali dali ste nam inspiraciju za sjajan film, tako da hvala vam svakako.


* Da li biste nam malo približili radnju filma?

Mina: Kako je film rastao, tako smo uključivali svašta što nam je bilo zanimljivo i važno. Ima raznih poruka, ali nas najviše zanima da nateramo ljude da se zamisle, što ne isključuje smeh i zabavu, uzbuđenje koje triler nosi sa sobom, jedno potpuno unikatno bioskopsko iskustvo.

Darko: Film prati život novinarke Ksenije, koja radi u tabloidu. Dogodilo se ubistvo čoveka iz odeljenja koje je skrenulo pažnju javnosti, samim tim i glavne junakinje. Što se tiče Tadije, kog tumačim, on je od lokalnog dilera postao gradski odbornik. Tadija je još na početku političke karijere, ali vidimo da mu dobro ide. On pripada delu vladajuće stranke koji služi da se obavljaju prljavi poslovi, tako da još nije uspeo da ubije svoju uličnu prošlost.

* Kako ste vi doživeli film?

Mina: Ja svaki put vidim nešto novo i doživim različite scene na drugi način. Scena kojoj smo se smejali kad smo gledali ranije, u Sarajevu mi je bila poražavajuća i sledila mi se krv u žilama. Ja bih volela da se desi neko osvešćivanje, ali to je proces koji traje. Ali da vidim da ovaj film ima potencijal da bude ta inicijalna kapisla, ima.


Darko: Gledaoci će imati priliku da dobro pogledaju sebe u oči, da vide šta je to ovo društvo napravilo od nevinih likova iz srednje škole. Naravno, nije svaki lik otišao u pogrešnom pravcu, samo je utisak da prosto više nema protagonista i antagonista, već su svi izmešani u tom mulju realizma, u kom neki plivaju bolje, neki lošije. Publika je sazrela generacijski s ovim filmom, tako da će ovaj nastavak biti jedno neprijatno, ali uzbudljivo odrastanje.

 

Nosimo sjajne utiske iz Pule i Sarajeva

* Premijere ste već imali u Puli i u Sarajevu.

Mina: Najveći utisak je da jedva čekam premijeru i turneju po Srbiji! Neverovatno je koliko je publika različita i koliko je lepo posmatrati je, osluškivati, osetiti. Okrenuti se, kao Ameli Pulen, i gledati lica ljudi u bioskopu. Razgovarati s njima posle i čuti šta imaju da kažu.
Darko: Utisci iz Pule i Sarajeva su sjajni, to su festivali na kojima smo doživeli ovacije i publika je tačno reagovala na sve aktuelnosti i događaje u filmu, što samo potvrđuje da svi na Balkanu manje-više živimo isto. Mene, ipak, najviše zanima reakcija domaće publike, koja je emotivno vezana za likove iz trilogije, kao i to kako će prihvatiti njihovo odrastanje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading