LAJK NE MOŽE DA ZAMENI APLAUZ: Istaknuti pojedinci odgovorili na pitanje šta očekuju od Nove godine!

Autor:

Zabava

30.12.2020

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni su uspešni i priznati u oblastima kojima se bave. Njih i korona nije mogla zaustaviti, a sada za Srpski telegraf sumiraju godinu na izmaku i odgovaraju na pitanje "Kako ste preživeli 2020. i čemu se nadate u novoj".

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Ivan Karl, sekretar za kulturu grada Beograda

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ivan Karl

Preživeo sam je, kao i svi drugi. Bila je to teška i duga godina u kojoj smo, kao zajednica, postali snažniji za jedno neočekivano i neželjeno, ali bitno iskustvo. Na reč zajednica nadovezuje se zajedništvo i dobro je da smo bili zajedno kada je teško, još važnije je da ostanemo zajedno i kada ne bude teško. Nova 2021. označava početak poslednje četvrtine utakmice s koronom. U košarci ta četvrta četvrtina je uvek najduža jer se uglavnom kroz prekide lomi rezultat. Verujem da pobeda nije daleko, ali ponoviću, godina posle korone biće kao da je poratna i zahtevaće veliki rad. Svih nas!

Jadranka Jovanović, operska diva i poslanica

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Jadranka Jovanović

Uprkos velikom poremećaju koji je izazvao KOVID-19, za mene, koja sam angažovana na više polja, ova godina je takođe bila intenzivna. Bila sam uskraćena za inostrana putovanja, koja su sastavni deo moje umetničke profesije, ali je ova situacija iznedrila nove sadržaje i zanimljive načine umetničkog izražavanja.

Ostaće upamćen novogodišnji nastup sa Irkutskom filharmonijom u Madlenijanumu i Novom Sadu, zatim veliki intervju, Vebinar - video-prezentacija mog dosadašnjeg rada u organizaciji Centra za kulturu i umetnost iz Trsta, jedne od najprestižnijih i najstarijih umetničkih institucija severne Italije, koji je prenosio i kanal RDE - Radiodiffusione Europea. Tu je i fascinantan nastup sa balkona Narodnog pozorišta u Beogradu, avgusta ove godine, koji će ostati zabeležen u istoriji nacionalnog teatra, kao premijeran. Tu su i simpatični nastupi pod nazivom "Opera u vašem kraju" održani u Knez Mihailovoj ulici i na platou kod zgrade Geozavoda. Stigla sam da održim i solističke koncerte u Trsteniku i u prelepom ambijentu čuvene prokupačke tvrđave Hisar. Da ne zaboravim, svetosavsku akademiju u makedonskom narodnom pozorištu u Skoplju.

Nedavno sam počastvovana i pozivom da budem član internacionalnog žirija svetskih operskih zvezda i direktora teatara za mlade pevače koji će se iduće godine održati virtuelno u organizaciji italijanske škole pevanja. Ponovo sam izabrana za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, reizabrana sam za šefa delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Frankofonije i izabrana za predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom. U ovoj godini sam svoje skoro nepostojeće slobodno vreme uskratila i ozbiljno se angažujući u radu s mladim pevačima u operskom studiju "Borislav Popović" pri Narodnom pozorištu, kao jedan od umetničkih rukovodilaca.

U narednoj godini volela bih da realizujem zaustavljene umetničke ideje i da se svet izbori sa KOVID.

Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aja Jung

Iza Beogradskog festivala igre je najteža godina. Istovremeno, iza nas je 12 sjajnih predstava u izvođenju sedam inostranih i jedne domaće trupe. Njihove nastupe u tri grada u pozorišnim salama ili preko festivalskog FB kanala pratilo je preko 8.000 ljudi. U uslovima potpune neizvesnosti, strogih međunarodnih epidemioloških protokola i rigoroznih pravila koja su se od početka neopravdano nadvijala nad pozorištima, kao mestima visokog rizika, ovo je izuzetan uspeh. Narednu godinu počinjemo gostovanjem nove produkcije čuvenog Dimitrisa Papajoanua, očekujemo trupe Akrama Kana, Magi Maren, Adija Butrusa, Roberta Zapale, ali i belgijski Peeping Tom, švajcarski Alias, Malpaso iz Havane... Njihovi naslovi čine 18. Beogradski festival igre, dok će se maratonsko 17. izdanje nastaviti s gostovanjima trupa iz Kanade, Amerike, Holandije i Nemačke, koje nisu mogle da stignu ove godine. Tako će dobra igra trajati sve do polovine maja i nastupa trupe Ballet jazz Montreal. U pitanju je predstava na muziku Lenarda Koena koja je prodala nekoliko hiljada ulaznica, a samo dvadesetak ljudi je zatražilo refundaciju. Znači, čekamo ih! Nema odustajanja je krilatica koja je definitivno pojela sve slogane. Od čistih do rekonstruisanih senzacija. Očekujem da tokom 2021. godine ugasimo ekrane i otvorimo zavese pozorišta. U punom kapacitetu.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske

Bez obzira na svu kompleksnost i nepredvidivost 2020. godine, čini mi se da je Galerija Matice srpske uspešno preživela ovu godinu. U specifičnim okolnostima svoju delatnost smo usmerili na bazične muzejske poslove - reviziju, publikovanje zbirki i zaštitu fonda, a aktivnosti smo iz realnog prebacili u virtuelni svet. Krizu smo iskoristili kao šansu za neke nove modele komunikacije s publikom i čini mi se da smo u tome uspeli. Verujem da su samo oni koji su svoju delatnost transformisali i prilagodili okolnostima u 2020. bili uspešni. U novoj 2021. nadamo se normalizaciji životnih uslova, pa, samim tim, i naših aktivnosti. Nedostaju nam velika otvaranja izložbi, međunarodna saradnja, kontakt s publikom i žamor dece koja dolaze u Galeriju na dečje programe. I konačno, nadamo se povratku u staru normalnost jer delim mišljenje mog kolege Ivana Tasovca i ističem moto Beogradske filharmonije "Lajk ne može da zameni aplauz".

Siniša Pavić, scenarista

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal
Siniša Pavić

U 2020. sam izgubio brata i preživeo ovu pandemiju koja je zaista velika nesreća i liči na nešto što smo preživljavali na drugi način kroz bombardovanje i slično. Često sam govorio: "Samo da prođe ova prokleta godina", a, eto, pred kraj sam dobio "Dositejevu" nagradu, tako da i u svakoj nesreći nekom se desi dobro nešto. Nadam se da ćemo u sledećoj godini dočekati nešto lepo. Da će se rađati deca i da među njima neko može biti veoma dobar i poznat čovek. Takav je život, moramo računati na nešto lepo i na nešto što možemo da postignemo.

Petar Božović, glumac

RepublikaFoto: Nebojša Mandić

Ne može se biti živ, a gledati kako svaki dan u sopstvenoj zemlji gubimo 50 ljudi, a da ne pričamo o čovečanstvu. Šta očekujem od 2021? Pa ništa... Obećavali su na početku 2020, obećavaju nam i sada. I sledeće godine će obećati. Očigledno, celokupna nauka i ovaj takozvani napredak čovečanstva je doveden u pitanje pred nečim malim i nevidljivim, tako da cela ova ljudska halabuka kako je čovek postao gospodar sveta je smešna. Mi smo božje sluge i, kad dirneš prirodu, priroda se sveti, ali, verovatno, kao što je i bog milostiv, i priroda će takva biti, pa će i u njoj leka da se nađe. Eto, tome se nadam iduće godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading