Knjiga "Piščevo putovanje" divno putovanje kroz paralelnu mitologiju; Milosavljević: Naša mala kinematografija može mnogo

Autor: Dragana Stanković

Zabava

18.07.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je u izdanju Filmskog centra Srbije objavljeno novo kapitalno izdanje knjige "Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce" Kristofera Voglera, koja je zasnovano na obimnom radu Džozefa Kembela, a posebno na njegovoj čuvenoj studiji "Heroj sa hiljadu lica" iz 1949. godine, koja je inspirisala Džordža Lukasa prilikom stvaranja njegovog serijala "Ratovi zvezda".

RepublikaFoto: Tanjug
Đorđe Milosavljević

S obzirom na to da je dramaturg, scenarista i profesor Đorđe Milosavljević potpisao desetine scenarija, a najsvežiji primer njegovog dara je serija "Švindleri", koju je pratilo i do dva miliona gledalaca, nametnula se misao da niko nije kompetentniji da približi, kako ljudima od pera tako i fanatičnim filmofilima, ovo delo, koje s pravom nazivaju "scenarističkom biblijom".

Za koju publiku je "scenaristička biblija" najkorisnija?

- Vrlo je širok krug ljudi, prosto zato što je to, pre svega, divno napisana knjiga. Primeri za kojima poseže Vogler su ili iz mitologije ili iz istorije kinematografije. To su relativno poznati primeri, tako da je to jedno divno putovanje kroz paralelnu mitologiju, recimo, Grčke, Rima, pa onda holivudsku kinematografiju, nalaženje veza među njima, arhetipskih modela, to je i adekvatan udžbenik koji omogućava artikulisaniji razgovor o scenarijima.

Šta je karakteristično za našu filmsku kinematografiju?

- Što se tiče društva, mislim da je ono što je specifičnost i što je naš kvalitet raznorodnost. Imamo autore koji posežu za različitim žanrovskim i stilskim sredstvima, čije su poetike dijametralno različite. I u tom smislu jedna relativno mala kinematografija, kao što je naša, može da ponudi veoma mnogo različitih autorskih rukopisa.

Ko igra ključnu ulogu u razvoju naše kinematografije i u čemu je bogatstvo naše kinematografije?

- Mislim da televizija igra jednu, trenutno, vrlo pozitivnu ulogu. Neko bi mogao da kaže da je šteta što nemamo nešto što bi moglo da se koristi kao "srpski talas", nešto što bi bilo objedinjujuće. Ali ja mislim da je to prednost, da je ta različitost i raznorodnost u stvari prednost, pogotovo ako ste autor koji ima različite umetničke namere, pa je onda dobro da to polje bude otvoreno, a ne omeđeno.

Serija "Švindleri" je nastala po istoimenom stripu, čiji ste vi autor. Čije stripove preporučujete mlađim generacijama?

Naša strip scena veoma je bogata, tako da bih voleo da se pažnja i mlađe i starije publike okrene domaćem stripu jer zaista ima šta da se pročita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading