Predstava Obraćenje naciji osvojila dve nagrade na festivalu Nušićevi dani

Autor:

Zabava

22.05.2024

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstava Ateljea 212 OBRAĆANJE NACIJI dobila je dve nagrade na 41. Nušićevim danima u centru za kulturu Smederevo

Predstava Obraćenje naciji osvojila dve nagrade na festivalu Nušićevi dani

Foto: Boško Đorđević

Bojan Đorđev, reditelj

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke stručnog žirija u sastavu Ljubomir Bandović,predsednik žirija, Miloš Đorđević dramski umetnik i Jovana Tomić reditelj.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celinu na osnovu glasova publike

„Obraćanje naciji“ sastoji se iz kratkih monologa odabranih iz istoimene drame i zbirke „Hodam u koloni'“ Askanija Čelestinija. To su pričice iz svakodnevice koje korišćenjem basnolikih alegorija slikaju kompleksnu mapu neoliberalne sadašnjosti – konzumerske, netrpeljive, korumpirane, samožive ali i paralisane, depresivne i bezidejne. Svi klasni, rasni i politički problemi sasvim politički nekorektno, objašnjavaju se jednostavnim „prirodnim zakonima“ ili primerima iz istorije čovečanstva – elaborirajući citate sv. Mateja, Napoleona, Hitlera, Gramšija ili Svifta.

Republika

Foto: Boško Đorđević

Jelena Gavrilović

Nalazimo se u malom gradu punom izobličenja, simbolu zala i deformacija sveta oko nas sa svojim gradonačelnicima, pekarima, grobarima, trgovcima i glasačkim telom. Mala zemlja u kojoj korumpirani izmišljaju demokratiju smenjujući vlast sa mafijom i gde se svaka „drugost eliminiše pre nego što nas omete“, gde učiteljice postrojavaju decu u školi po etničkoj i nacionalnoj pripadnosti i fizičkom izgledu, na izborima se pobeđuje sa 110%, gde je jedini način na koji građanin može da podnese svoju stvarnost da misli na pištolj u džepu ili da okrene glavu od svega i pokuša da zaspi dok kap uporne vode sa plafona ne sruši celu zgradu.

Svaki monolog je kratak, eksplozivan i na liniji između „rentovanja“[1] na Tviteru i stend ap komedije. Pisac monologe definiše kao humor koji staje u kutiju šibice – palidrvca koja bljeskaju jedna za drugim ili se ređaju u najrazličitije oblike.

Prevod Julijana Vučo,reditelj Bojan Đorđev dramaturškinja Mina Milošević ,scenograf  Siniša Ilić,kostimografkinja Maja Mirković,kompozitorka  Marija Balubdžić,scenski pokret Čarni Đerić.

Republika

Foto: Boško Đorđević

Gordan Kičić

Igraju  Gordan Kičić, Jovana Gavrilović ,Gorica Popović,Isidora Minić, Katarina Žutić, Dejan Dedić ,Ivan  Mihailović ,Ivan Jevtović ,Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Miona Marković .

Askanio Čelestini (1972, Rim) italijanski je glumac, reditelj i dramski pisac.

Studirao je antropologiju i književnost, a glumom je počeo da se bavi kasnih devedesetih godina prošlog veka u performansima komedije del arte.

Premijera predstave Obraćanje naciji je bila 19. 05.2023. na sceni Mira Trailović

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading