BIĆE KIŠE, PLJUSKOVA I SNEGA! Danas u Srbiji oblačno, ali relativno toplo, uskoro nam stiže jače zahlađenje?!

Autor:

Vesti

18.03.2024

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duvaće slab i umeren vetar, koji će na istoku zemlje biti povremeno i jak, severozapadni, uveče u slabljenju.

BIĆE KIŠE, PLJUSKOVA I SNEGA! Danas u Srbiji oblačno, ali relativno toplo, uskoro nam stiže jače zahlađenje?!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, na severu suvo, a u ostalim krajevima sredinom dana i posle podne ponegde sa kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskom, na visokim planinama sa snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren vetar, koji će na istoku zemlje biti povremeno i jak, severozapadni, uveče u slabljenju.

Temperature će se kretati u rasponu od 1 do 19 stepeni Celzijusa.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno, sredinom dana i posle podne sa slabom kratkotrajnom kišom. 

Vetar slab i umeren, severozapadni, a temperature će biti od 5 do 16 stepeni.

Vreme narednih dana

U utorak pre podne se očekuju padavine još na jugoistoku regiona, dok će na ostalim predelima biti suvo uz umerenu oblačnost. Vetar će biti umeren do pojačan, severni, duž Jadrana prolazno će duvati bura.

U utorak i sredu će biti hladnije, sa maksimalnim temperaturama od 5 do 12 stepeni Celzijusa. Oko 20. marta se očekuje hladno jutro sa mogućom pojavom slabog mraza, do -3 stepena Celzijusa, pretežno u planinskim kotlinama regiona. Slab mraz može biti prisutan i u Panonskom delu regiona, što može biti opasno za procvetalo voće. Krajem nedelje će biti stabilno i toplije, sa maksimumima oko 18 stepeni Celzijusa u petak, bez opasnosti od mraza.

Početkom narednog vikenda postoji mogućnost da jak, hladan front dođe do Alpa, što bi verovatno izazvalo sekundarnu ciklogenezu nad severom Italije i regionom Jadrana. U toplom sektoru tog ciklona biće još toplije, sa maksimumima koji bi ponegde mogli biti i oko 23 stepena Celzijusa. Dalji razvoj sinoptike je neizvestan, pri čemu se razlikuju mišljenja različitih proračuna. Operativni ECMWF predviđa da bi se centar ciklona zadržao zapadnije, što bi nas držalo u toplom sektoru do oko 27. marta. Međutim, drugi proračuni, uključujući i srednju vrednost 50 ansambla članova ECMWF-a, operativni GFS i njegovi ansambl članovi, predviđaju istočniji položaj sistema, što bi donelo znatno hladnije vreme.

Važno je napomenuti da za sada hladnije opcije proračuna ne predviđaju sneg u nižim predelima, a snežna granica bi se kretala oko 800 metara nadmorske visine, što bi predstavljalo problem za predelima iznad te visine, ali nižim predelima ne bi pretio kasni sneg.

Za konačnu procenu razvoja sinoptike posle 23. marta će se morati sačekati još 3-4 dana, a za sada je važno pratiti trend ansambla članova. Početkom sledeće nedelje se očekuje hladnije vreme, povremeno kiša, sneg iznad 1000 metara nadmorske visine, dok bi oko 20. marta moglo biti opasnosti od kasnog mraza.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading