UPOZORENJE! U NAREDNIM SATIMA NEVREME ĆE PROTUTNJATI SRBIJOM: Prete obilne padavine i izlivanja ŠEST reka. Moguća i SUPERĆELIJSKA oluja!

Autor:

Vesti

29.08.2023

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog vremenskih nepogoda, kiše i gmrljavine, u Srbiji su danas na snazi narandžasti i žuti meteo alarm.

UPOZORENJE! U NAREDNIM SATIMA NEVREME ĆE PROTUTNJATI SRBIJOM: Prete obilne padavine i izlivanja ŠEST reka. Moguća i SUPERĆELIJSKA oluja!

Foto: Pixabay.com

Nevreme

U Srbiji će danas biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, koji će posle podne i uveče u centraloj, južnoj i istočnoj Srbiji ponegde biti i intenzivniji - od 20 do 40 milimetara kiše za kratko vreme.

Iz RHMZ-a su najavili i moguću pojavu grada i olujnog vetra u zoni pljuskova, ali i moguća izlivanja šest reka.

RHMZ je izdao hidrološko upozorenje, da će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana biti moguća manja lokalna izlivanja bujičnih vodotoka sa pojavom urbanih poplava. To se odnosi na slivove Mlave, Peka, Crnog Timoka, Nere, Brzave i Moravice.

Kiša je već pala u Beogradu, na Kosovu i Metohiji. U delovima istočne Srbije, kao i oko Kragujevca očekuju se oko 13 sati. Intenzivnije padavine očekuju se na jugu Srbije već sat kasnije, u Nišu i okolini, dok će grmljavine biti i na istoku.

U Kragujevcu se ponovo oko 17 sati očekuju pljuskovi sa grmljavinom, a veća oblačnost biće formirana i na krajnjem istoku i jugu Srbije.

Zbog vremenskih nepogoda, kiše i gmrljavine, u Srbiji su danas na snazi narandžasti i žuti meteo alarm.

Foto: RHMZ/printscreen

 

-Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi RHMZ.

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je na Fejsbuku da će do petka biti osetno svežije i nestabilno, a zatim ponovo sunčano i toplo, ali bez ekstremnih vrućina. Međutim, on je ukazao i na moguću pojavu superćelijskih oluja.

 

 

-Opasnost od pojave snažnih vremenskih nepogoda i superćelijskih oluja biće danas znatno viša nad većim delom Srbije. Danas se očekuje popuštanje vrućine uz dnevnu maksimalnu temperaturu od plus 24 do plus 31 stepen Celzijusa - objavio je Čubrilo.

On navodi i da se već od petka očekuje jačanje anticiklona uz stabilizaciju i otopljenje, tako da bi prvu nedelju septembra trebalo da obeleži suvo i toplije vreme od proseka.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading