DAFINA OJADILA POPOVIĆA, OSTALA MU DUŽNA 700.000 MARAKA! Kako je estradni mag naseo na prevaru veka

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

20.02.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brena mi je dojavila da će banka da pukne, ali me je vlasnica Dafiment banke ubedila da ne dižem pare i ostao sam bez ičega, kaže Saša Popović

DAFINA OJADILA POPOVIĆA, OSTALA MU DUŽNA 700.000 MARAKA! Kako je estradni mag naseo na prevaru veka

Foto: ST/Nemanja Pančić, Printscreen

Čuvena bankarka Slobodana Miloševića i vlasnica Dafiment banke Dafina Milanović zavila je svojevremeno u crno pola zemlje, a jedan od onih koji je zbog nje ostao bez ičega bio je i Saša Popović, bivši direktor "Granda".


On je, prema sopstvenom priznanju, uložio kod Dafine oko 300.000 maraka, s mesečnom kamatom od čak 17 odsto, pa je tako svakog meseca dizao čak 25.000 maraka! Život u Dembeliji trajao je devet meseci, a onda, kad se sve urušilo kao kula od karata, Popović je otišao da živi u garsonjeri i to kao podstanar.


ULOŽIO STAN I KOLA


- Imao sam neviđeni peh s Dafinom, a imao sam sve u svojim rukama. Prošlo je devet meseci, kamata je bila 17 posto mesečno, a svaki mesec sam dizao 25.000 maraka kamatu. I ja raširim onih 25 "bradonja", sede pokojni Raka, Brena, Dragana Mirković, ja uđem: "Šta je bilo, ajde na pevanje, ja sam moje otpevao. Vidi, ovaj mesec." I tako sam se šepurio s onim kamatama - ispričao je Popović i dodao:


- Kad se raspao Slatki greh, imao sam dovoljno para da ne radim i živim kao car. Otišao sam kod Dafine čim sam shvatio da ću sve potrošiti. Kad me je videla, rekla mi je: "Sale, dušo moja, tebi će mama Dafina dati kamatu od 17 odsto." Zbog nje sam čak prodao i stan u Novom Sadu i dva skupa auta! Sve sam stavio kod nje u banku i sledećeg dana zaradio sam 20.000 maraka, svima sam se hvalio s tim novcem...
Da se nešto kuva u tad najpoznatijoj banci u regionu dojavila mu je Lepa Brena.


POSLE SVEGA - PLJAČKA


- Rekla mi je: "Sale, molim te, vadi pare odatle, sve će da propadne, imam dojavu." Otišao sam te 1993. u banku, rekli su mi da imam 405.000 maraka. Uzeo sam punu kesu novca! Ali Dafina mi je onda rekla da ostavim novac još tri meseca i da će mi onda isplatiti čak 700.000 maraka. Dao sam joj te pare i otišao kod Brene, koja me je izvređala jer nisam uzeo novac. Posle samo nedelju dana Dafina je pukla! Nisam nikoga mogao da dobijem na telefon - ispričao je Popović.


Ostavši bez novca bio je prinuđen da živi kao podstanar.


- Četiri godine živeo sam kao sirotinja. Jedino skupo što sam imao bila je garderoba. Imao sam 60 pari patika, mnogo odela, živeo sam u garsonjeri od 17 kvadrata, na 12. spratu na Novom Beogradu. Svi su znali da imam skupu odeću, zato su me i opljačkali! Sećam se tog dana, ušao sam u stan, a tamo nije bilo ničega! Sve su mi odneli, ostavili su mi samo pidžamu - dodao je.
Tek posle deset godina uspeo je da povrati oko 12.000 evra.


Danas bi to bili milioni evra


O kolikim parama se radilo govori i podatak da je 1993. prosečna plata iznosila 25 maraka! Mada se prava vrednost novca koji je Popović izgubio ne može izračunati prostim poređenjem i množenjem, taj iznos bi danas bio višestruko veći i merio bi se milionima evra.


Savić: Bez lakovernih ne bi bilo Jezde i Dafine


Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da se u nestabilnim vremenima nikako ne stavlja novac na štednju jer će vam se obiti o glavu.
- Piramidalna štednja funkcioniše dok ima onih koji ulaze jer na taj način će funkcionisati i za one koji su već u sistemu. Sistem počinje da puca kad stane priliv novih klijenata. Da nije bilo lakovernih, ne bi bilo ni Dafine ni Jezde - navodi Savić.


Prevarila 150.000 štediša, ostala dužna 450 miliona maraka


Dafiment banka je osnovana 1991. bez dinara osnivačkog uloga, a prema optužnici, koja je kasnije podignuta protiv Dafine, tereti se da je od 1991. do 1997. zloupotrebom službenog položaja pribavila sebi i drugima korist u iznosu od 19,7 miliona nemačkih maraka, milion dolara, 3,5 miliona švajcarskih franaka, 10,9 miliona austrijskih šilinga i 199,4 miliona italijanskih lira.


Sumnja se da je Milanovićeva prevarila oko 150.000 štediša i da im je ostala dužna oko 450 miliona nemačkih maraka. Dafina Milanović je bila u bekstvu dugo, a uhapšena je 2002. u Nemačkoj. Završila je na sudu, ali nikad nije bila optužena jer je preminula 2008.


Kome je sve davala pare


1. Slobodan Milošević
- 40 miliona maraka, 33 za izgradnju puteva, sedam za kampanju SPS
2. Željko Ražnatović Arkan
- milion i po maraka i lokale u Beogradu, novac za finansiranje Srpske dobrovoljačke garde, kao i 348.000 maraka pred zatvaranje banke
3. Franjo Tuđman
- hrvatski mediji su pisali da su Tuđman i hrvatski general Vladimir Zagorac imali poslove s Dragomirom, Dafininim suprugom, i da je novac iz Beograda iznošen na zajednički račune u Beču
4. Brana Crnčević
- milion i po maraka za izbeglice
5. Radovan Karadžić
- više od dva miliona maraka
9. Borislav Mikelić
- prozivali su ga javno da je nakon zatvaranja banke podigao 106.000 maraka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Maricic aleksandar

21.02.2024 00:25

Nek kaze koliko ke ulozio, kolika je bila kamata a koliko je podigao... Znam neke koji kukaju a poddigli vise nego sto su u startu ulozili.