GOVOR U UN KOJI ĆE KOŠTATI GLAVE PREDSEDNIKA SRBIJE! Vučiću OVO neće oprostiti!

Autor:

Vesti

22.09.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sasuo je u lice velikima i moćnima sve ono što dobro znaju, ali nikako ne žele da čuju.

GOVOR U UN KOJI ĆE KOŠTATI GLAVE PREDSEDNIKA SRBIJE! Vučiću OVO neće oprostiti!

Foto: media.un.org

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je hrabrim govorom na 78. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, u kom je precizno ogolio licemerje sila i upozorio na dalekosežne posledice koje mogu nastati zbog kršenja međunarodnih normi, potvrdio da je veliki državnik.

Niko pre njega s govornice na Ist riveru nije imao hrabrosti da jasno i glasno najmoćnije na svetu podseti da u poštovanju međunarodnog prava ne možete menjati principe od slučaja do slučaja, već uvek i zauvek imati isti princip ako zaista želite mir u svetu. 

ČISTA OBRAZA

Pritom je poslao jasnu poruku da Srbija nije šaka zobi, uz naročit osvrt na problem KiM, već država s ozbiljnom državotvornom tradicijom i principima. Time čista obraza ulazi u istoriju, ukazuju upućeni, ali upozoravaju da je takvim nastupom dirnuo u osinje gnezdo svetskih moćnika, koji mu to oprostiti neće.

Foto: media.un.org

Aleksandar Vučić

- Ovo je veoma ozbiljno, Vučića će ovaj hrabar govor koštati glave. Najmoćnijim silama nimalo se ne sviđa što im je sasuo u lice istinu o Kosovu, njihovom licemerju na međunarodnoj pozornici i svemu drugom, pa će se truditi sad da ga kazne i što pre sklone. Svim silama, možda jače nego ikad, rušiće ga u narednom periodu. Ne samo spolja već i iznutra, preko opozicije, ali i nekih koji su u sistemu. Gurnuo im je prst u oko, odmah su neki naredili da se mašinerija diže na noge - priča upućeni sagovornik Republike iz diplomatskih krugova.

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije, ne sumnja da su svetski centri moći šokirani smelošću i istinom, koju im je predsednik odvažno sasuo u lice. Otuda, kako govori za naš list, Vučić može biti ugrožen:

- Dok se ne saberu i ne shvate da više nisu u moći da sve silom rešavaju. I da nije razumno da nasiljem udaraju na Srbiju i nekom fizičkom silom uklanjaju predsednika. Rizikuju da bi Srbija time mogla da se otuđi, a to im nije u interesu. Do tada predsednik mora biti obazriv. Doduše, ni do sada mu nije bilo lako. Naša zemlja je 30 godina na udaru jer žude da okončaju pitanje Kosova. Ne ide im. A sada već imaju oni prioritetnijih problema.

Politički filozof Dragoljub Kojčić ocenjuje za Republikuda se u Vučićevom govoru u Njujorku čula istina i pravi opis stanja u međunarodnoj zajednici, te da su svi, ne samo u Srbiji već u svetu svesni epohalnog karaktera nastupa.

- Vučić, međutim, nije kalkulant kada je reč o interesima Srbije i našeg naroda. I to je i ovaj put potvrdio. Kao i da se ne plaši posledica, mogućnosti da podrže opoziciju i čine raznovrsne marifetluke da bi ga urušili. Vučić je principijelno pozvao na povratak međunarodnom pravu, logici i pravdi jer, po teoriji domina, kada padne jedna, ide čitav niz. Upravo je ta istina najjače srpsko oružje u odbrani, a ujedno i najslabija tačka dela međunarodne zajednice.

AKTIVNA ULOGA

I Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu tvrdi da je Vučićev govor bio transparentan i jasno odrazio poziciju Srbije, te da su i prijatelji, rivali i protivnici mogli da se uvere da ne govori jedno za domaću upotrebu, a drugo za međunarodnu javnost:
- Pozicija Srbije zahteva određene manevre u budućnosti i promene, ostaje da vidimo ko će uzeti aktivnu ulogu u sprečavanju takvih poteza i kome ne odgovara bezbedna i evropska Srbija - navodi on za Srpski telegraf.

Ove poruke su im trn u oku

- Oni koji su počinili agresiju protiv Srbije 1999. danas drže pridike o teritorijalnom integritetu Ukrajine

- Gaženje povelje UN u slučaju Srbije preteča je onog s čim se danas suočavamo

- Pokušaj rasparčavanja moje zemlje počeo je 2008. i još traje

- Ili će pravila važiti za sve ili će svet završiti u najtežim sukobima

- Kurtijev režim uveliko sprovodi puzajuće etničko čišćenje Srba u srcu Evrope

- Poštovanje povelje UN je obaveza, a ne pravo

- Gotovo sve zapadne sile pogazile su Rezoluciju 1244

REAKCIJE

Ana Brnabić, premijerka

- Vučić vodi politiku u skladu sa srpskim nacionalnim interesima. Ogromna većina građana bila je ponosna na govor predsednika.

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Ana Brnabić

Ivica Dačić, šef diplomatije

- Ovo je najbolji i najjači govor koji je održao neki srpski predsednik u GS UN.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Ivica Dačić

Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD

- Predsednik je u hrabrom govoru osvetlio suštinski izazov s kojim se suočava naša civilizacija.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Marko Đurić

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja

- Vučić je još jednom potvrdio da ono što govori narodu u Srbiji kaže u lice svim svetskim liderima.

Nikola Selaković, ministar za rad

- Vučić je, kao državnik od integriteta, ukazao na koren problema.

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM

- Ostaće zapisano da je predsednik Vučić na najznačajnijoj svetskoj političkoj govornici snažno, hrabro i argumetovano razobličio licemerje mnogih.

Montgomeri: Vučić je sve u pravu

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri kaže da je predsednik Vučić u pravu kada kaže da su SAD zajedno s nekim svojim evropskim saveznicima zaobišle Ujedinjene nacije i s NATO ušle u kampanju bombardovanja Srbije 1999. 

- Posledica ovoga je da je Putin to mogao da iskoristi kao opravdanje za svoju upotrebu nasilja u Ukrajini - poručio je Montgomeri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (40)

Loading
Milica

22.09.2023 21:06

Vučić je govorio izuzetno hrabro, narod Srbije je uz Vučića.

Ana

22.09.2023 21:08

Predsednik je rekao istinu o zapadnoj politici, to se moćnicima neće svideti.

Tija

22.09.2023 21:08

Hoce li iko ikada sagledati normalno bez crnih misli i realno da vide koliko je ovaj covek uradio za Srbiju?! Koliko su nas prosle vlasti ukanalile sa dugovima i koliko su se nakrali a nista nisu uradili?! Koliki dug ima ova drzava od prethonih vlasti ovaj covek daje srce i dusu da nas podigne na noge da bolje zivimo i da ova drzava bude jos bolja nego sto jeste! Vucicu HVALA TI!

Luka

23.09.2023 00:30

@Tija - @Tija u pravu ste trud ,zalaganje i upornist presednikaVučića da od Srbije napravi državu poštovanja,a standard ljudi stalno poboljšava ,vredni su zahvalnosti i poštovanja.Samo napred Presedniče..