OTKRIVAMO! KAKO SU GENERALI IZDALI SRBIJU: Pavković u crnoj kesi Đinđiću dao VOJNE TAJNE, a on ih predao Karli del Ponte

Autor:

Vesti

11.09.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general-pukovnik Nebojša Pavković zarad lažnog obećanja da neće završiti u Hagu, prodao je svoje kolege Tribunalu, tvrdi za Srpski telegraf sagovornik koji je u to vreme bio zadužen za saradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine, zbog čega je i insistirao na anonimnosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, ST/ N.MANDIĆ

 

Protiv Srbije je, tvrdi naš sagovornik, direktno radio i general Momčilo Perišić, koji je u februaru ove godine osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže u korist CIA, a u skorije vreme isplivaće imena još nekih najviših oficira koji su pogazili zakletvu zarad lične koristi, najavljuje naš sagovornik.

NIJE BILO BELEŠKE

- Poverljiva dokumenta koja su bila osnov za kasnije haške optužnice premijeru Zoranu Đinđiću odneo je Pavković samoinicijativno i zauzvrat tražio garancije da neće biti izručen. U Đinđićevom kabinetu su kasnije predstavnici Tribunala preuzeli vojne tajne spakovane u najobičniju crnu najlon kesu s natpisom "dolče vita", u kojoj ih je Pavković i predao - priča naš izvor i nastavlja:

- Kolika je time šteta naneta srpskim optuženicima, govori i to što je Pavković, kao komandant združenih vojno-policijskih jedinica, imao pristup najpoverljivijim podacima iz vremena rata na Kosovu 1999. Beleška o sastanku uopšte nije napravljena u zgradi Vlade, već je tek u Haškom tužilaštvu tačno navedeno šta se od dokumenata nalazilo u kesi.

U dokumentima su se, precizira on, nalazili planovi ratnih akcija. Lider radikala i haški osuđenik Vojislav Šešelj potvrđuje ova saznanja, tvrdeći, međutim, da je Đinđić prvi tražio papire od generala.

- Prema naredbi tadašnjeg premijera, Pavković je njemu lično dostavio dokumenta, a onda je Đinđić, bez saglasnosti ijednog državnog organa, to prosledio Haškom tribunalu - kaže Šešelj.

Republika

Foto: youtube.com/Parovi TV HAPPY

 

Podmetnuli Slobi laž o kopnenoj ofanzivi

Podsetimo, nekoliko generala iz samog vrha tadašnjeg generalštaba praktično je primorala Slobodana Miloševića na kapitulaciju jer su mu tokom bombardovanja 1999, u dogovoru s NATO, podvalili procenu da se sprema kopnena ofanziva Alijanse.

- Prema lažnoj proceni, NATO bi začas pregazio celu državu, zbog čega je Sloba, suočen s potencijalnom katastrofom, prihvatio Kumanovski sporazum i tako faktički predao Kosovo u ruke Albancima - ispričao je svojevremeno za naš list vojni komentator Miroslav Lazanski.

Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa, rekao je da je za priču o serviranju opasnosti od kopnene invazije čuo tek kada je dospeo u Hag.

Na osnovu tih dokumenata, između ostalog, na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni su generali Vladimir Lazarević, Dragoljub Ojdanić, kao i tadašnji visoki državni funkcioner Nikola Šainović. I sam Šainović je svojevremeno potvrdio da su dve kese vojnih dokumenata završile kod glavne haške tužiteljke Karle del Ponte i da o tome treba da govori Pavković, ali je ta njegova izjava prošla poprilično nezapaženo.

POČETAK ROVARENJA

Prema rečima našeg sagovornika iz nekadašnje vojne službe bezbednosti, rovarenje u vojsci počelo je znatno pre bombardovanja, u septembru 1998, kada su Amerikanci preko svog čoveka u VJ, Milovog generala Blagoja Grahovca vrbovali načelnika Generalštaba Momčila Perišića i načelnika službe bezbednosti Aleksandra Dimitrijevića, koji se složio da "Miloševića treba zaustaviti dok ne napravi neko zlo".

- Postoje sumnje da je Perišić štošta obećao Amerikancima, tačnije njihovom specijalnom izaslaniku Robertu Gelbardu. Za njegov tajni odlazak na američki nosač aviona se ipak saznalo jer je general Ljubiša Veličković, koji je poginuo tokom NATO agresije, dva meseca kasnije pitao Grahovca da li zna nešto o tome. Zbog toga je Milošević smenio Perišića, ali se šteta koja je nastala ovim tajnim kontaktom nije mogla popraviti jer su Amerikanci shvatili da u vrhu države nema jedinstva po pitanju njene odbrane i očuvanja celovitosti - otkrio je bivši vojni obaveštajac Ljuban Karan.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Lisice škljocnule uz "Tamo daleko"

Perišić je u martu 2002. u restoranu "Šarić", na Ibarskoj magistrali, uhapšen sa šefom CIA za Balkan, zvanično diplomatom, Džonom Nejborom, kome je, prema optužnici, predao vojne tajne. Lisice su škljocnule dok je sa zvučnika išla pesma "Tamo daleko".

General je tada bio potpredsednik Vlade Srbije zadužen za bezbednost, a prema izjavama tadašnjih najviših predstavnika vlasti, o njegovom hapšenju niko baš ništa nije znao. Tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić je posle Perišićevog hapšenja oštro kritikovao Upravu bezbednosti VJ jer je pet meseci imala saznanja o njegovom aktivnostima, ali te informacije nije podelila s predstavnicima Vlade. Perišić, koji je iz pritvora pušten dva dana posle hapšenja, odmah je podneo ostavku.

Koliko je akcija vojnih bezbednjaka pogodila Vašington, govori i to što je tadašnji američki ambasador Vilijam Montgomeri uložio krajnje oštar protest i hapšenje Perišića i Nejdžela ocenio kao "napad Vojske Jugoslavije na SAD, DOS i ovdašnji demokratski poredak".

U februaru ove godine Perišić je osuđen na pet godina, a Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, koji su mu dostavljali vojna dokumenta, na po godinu i šest meseci.

Žestok fajt: Optuživali jedan drugog za izdaju

Pavković i Perišić su imali žestok okršaj preko Srpskog telegrafa, gde su jedan drugog optuživali za nesposobnost i izdaju.

Odgovarajući na Pavkovićevu tvrdnju da se kao načelnik Generalštaba tajno viđao sa čelnicima NATO, da su se sastajali na nosaču aviona u južnom Jadranu i da su isključivani radari da bi se sakrio susret sa čelnicima Alijanse, Perišić je rekao da je sve radio prema nalogu Vrhovnog saveta odbrane, nabrajajući sve svoje doprinose odbrani zemlje, kako ih jesam video.

Biografije

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Nebojša Pavković

- rođen 1946. u Senjskom Rudniku

- preuzeo komandovanje Prištinskim korpusom, a potom i Trećom armijom

- u februaru 2000. postao načelnik Generalštaba

- smenjen u junu 2002.

- Hagu izručen 2005.

- proglašen krivim 2009. i osuđen na 22 godine zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

 

Momčilo Perišić

- rođen 1944. u Koštunićima

- rat 1991. zatekao ga na dužnosti komandanta Artiljerijskog školskog centra u Zadru

- januara 2001. postao potpredsednik Đinđićeve vlade

- dobrovoljno se predao Hagu 2005.

- osuđen 2011. na 27 godina zatvora zbog navodnih zločina u Hrvatskoj i BiH

- Žalbeno veće ga 2013. oslobodilo po svim tačkama optužnice

Republika

Foto: youtube.com/Cirilica TV HAPPY

 

Aleksandar Dimitrijević

- rođen 1947. u Senjskom Rudniku

- od 1993. do 1999. bio načelnik Uprave bezbednosti VJ

- od aprila do decembra 2005. bio pomoćnik ministra odbrane SCG

Republika

Foto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY

 

Blagoje Grahovac

- rođen 1949. u Nevesinju

- iz vojske otpušten 1999. u činu general-potpukovnika

- u SCG i Crnoj Gori obavljao funkcije savetnika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vasa

11.09.2021 19:51

Jaka vojska, same špijunčine. Sada imamo bolje Stefanovića i Dijanu. Šta bi tek oni radili da zaštite svoje zadnjice?

Odgovori 21 5
Zoki

12.09.2021 09:26

Sve rođeni po nekim rudnicima. Sramota za Srbiju da je imala ovakve generale.

Odgovori 10 1