BROJKE SVE GOVORE! TUŽILAŠTVO REŠILO STOTINE SLUČAJEVA PORODIČNOG NASILJA

Autor:

Vesti

28.08.2018

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom navršetka tačno godinu dana od usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u Drugog osnovnom javnom tužilaštvu, sumirani su rezultati rada posebnog odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici koje je u ovom tužilaštvu formirano pre početka primene zakona.

Foto: Ilustracija

Tužilaštvo je u svom radu uprkos stalnom porastu prijava nasilja ostvarilo izuzetne rezulatate , a saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Centrima za socijalni rad, zdravstvenim ustanovama , drugim državnim organima i nevladinim sektorom, zahvaljujući zakonom ustanovljenoj  obavezi  multisektorske  saradnje, podiglo na najviši nivo što je uticalo i na efikasnost i delotvornost rada svih državnih organa.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
44 izrečene kazne zatvora zbog nasilja u porodici

U periodu od 1.6.2017. godine do 1.6.2018. godine u  Drugom osnovno javno tužilaštvo u Beogradu , zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilje u porodici,  procesuirana su 745 lica od čega je u odnosu na 485 lica odbačena krivična prijava, optuženo 188 lica, od čega je u odnosu na 44 izrečene kazne zatvora, u odnosu na 93 uslovna osuda,  doneta jedna odbijajuća i 7 oslobađajućih presuda dok je u odnosu na 12 lica izrečena mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa, a u odnosu na 14 lica mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja na slobodi. 

- U navedenom periodu u ovom tužilaštvu održano je 179 sastanaka grupa za koordinaciju od čega je 154 redovna i 25 vanredenih. Na 24 sastanka grupa za koordinaciju prisustvovale su žrtve pa je u navedenom periodu ukupno 43 žrtve učestvovalo u radu navedenih grupa.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Milica Ljubičić, portparol Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu

Na održanim sastancima grupa za koordinaciju razmatrano je ukupno 4.795 slučajeva nasilja (dakle mesečno je prosečno razmatrano 400 porodica gde je nasilje prijavljivano) od čega su 2.105 bili novo prijavljeni slučajevi a 2.690 slučajevi koji su pre primene Zakona već bili prijavljeni  tužilaštvu koji su razmatrani kao tekući predmeti.

Na sastancima grupa za koordinaciju izrađeno je ukupno 2.224 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama od čega je 403 plana tokom primene izmenjeno i prilagođeno potrebama žrtve, predloženo je ukupno 85 mera za okončanje sudskih postupaka i podneto 90 tužbi u parničnom postupku za izricanje mera zaštite od nasilja u porodici.

Pored toga, od strane policije  tužilaštvu su dostavljene naredbe o izricanju hitnih mera u odnosu na 533 lica, od čega tužilaštvo nije tražilo produženje mera u odnosu na 59 lica, pa je predlog za produženje tražilo u odnosu na 474 lica od kog broja je samo u odnosu na 4 lica zahtev tužilaštva odbijen. 

RepublikaFoto: pixabay.com

U Drugom osnovnom javnom tužilaštvu formirana je interna baza podataka svih lica koja su bilo kada razmatrana na grupama za koordinaciju što je od izuzetnog značaja za adekvatnu reakciju u slučaju ponavljanja nasilja kao i pravilnu procenu rizika, jer ova baza podataka omogućava aktivno praćenje evidentiranih učinilaca i žrtava bez obzira na promenu eventualno prebivališta i boravišta unutar teritorije koja spada u nadležnost Drugog osnovnog javnog tužilaštva.

Takođe, zahvaljujući ovakvoj bazi podataka isključena je svaka mogućnost propuštanja rokova određenih za praćenje prilika u porodici gde je prijavljeno nasilje i realizaciju mera iz donetih planova zaštite i podrške žrtava. –napomena ovo imamo jedini 

Shodno zaključenom protokolu sa Klinikom ''dr Laza Lazarević''  sa kojom je ostvarena izuzetna saradnja , radi veštačenja u ovu ustanovu u navedenom periodu smešteno je ukupno 32 lica od 51 koliko je ukupno smešteno po protokolu za sva tužilaštva u Beogradu(preostalih 19 smešteno iz Prvog i Trećeg tužilaštva )  

RepublikaFoto: pixabay.com
U ovom tužilaštvu formirana je interna baza podataka za sva lica koja su bilo kada bila razmatrana na grupama za koordinaciju, što je od izuzetnog značaja za procenu rizika i adekvatnu reakciju kada dođe do ponavljanja nasilja. Na ovakav način, zahvaljujući ovoj bazi podataka, isključena je svaka mogućnost propuštanja rokova određenih za praćenje prilika u jednoj porodici i realizaciju mera iz plana zaštite i podrške žrtvama

Od početka primene Zakona i u cilju što efikasnije borbe protiv nasilja, ali i adekvatne podrške i pomoći žrtvama tužilaštvo je ostvarilo visok nivo saradnje i sa nevladinim sektorom a naročito sa Autonomnim ženskim centrom čiji su predstavnici učestovali u radu velikog broja grupa za koordinaciju kao i u postupcima pred sudom i tužilaštvom.  

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je kroz rad grupa za koordinaciju zaista uspostavio saradnju pre svega, tužilaštva, policije i Centara za socijalni rad na najvišem  nivou, koji je preduslov za organizovanje i realizaciju mera zaštite žrtve, kako bi se na samom početku osigurala njena bezbednost putem mera zaustavljanja nasilja, a nakon toga, pružila podrška i zaštita žrtvi, prilagođena konkretnim okolnostima koje odgovaraju potrebama konkretne žrtve. 

Iz ovih razloga, visok nivo saradnje koji je ustanovljen , pokazao se višestruko značajnim, jer  omogućava da se kroz rad ovih grupa u svakom pojedinačnom slučaju prijavljenog nasilja ponovo vrednuje stepen rizika i upravlja rizicima, što se ostvaruje ne samo u okviru rada grupe, tj., u njenom zasedanju, već  i kroz svakodnevnu komunikaciju članova grupe, a u hitnim situacijama, kada se rizik od nasilja proceni kao visok,  kroz dvadesetčetvoročasovno aktivno praćenje i saradnju putem  razmene informacija i hitnog  reagovanja  od strane svih članova grupe.

Odeljenje za nasilje u porodici, u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu čine 4 zamenika javnog  tužilaca od kojih  svaki rukovodi radom  jedne od podgrupa za koordinaciju  formiranih  za opštine Voždovac, Rakovica , Čukarica i Grocka i od kojih je jedan (zamenik koji rukovodi pogrupom za opštinu Grocka )koordinator odeljenja za nasilje.U dosadašnjem radu , istaknut je izuzetno visok stepen saradnje naročito  u okviru podgrupe Grocka i sa nevladinim sektorom, što je u prethodnom periodu omogućilo da se u većem broju slučajeva spreče fatalni ishodi i posledice u većem broju porodica(ovaj podatak iznet je javno u izveštaju Aunomnog ženskog centra) , sa kakvom praksom i saradnjom će tužilaštvo i čitavo odeljenje nastaviti i u buduće, s obzirom da se uključivanjem nevladinog sektora u zajednički rad grupa ostvaruje u praksi pun efekat, kako podrške, tako i zaštite žrtvama nasilja. 
     

Samo jedan od primera dobre saradnje i prakse jeste i slučaj kada se S.A. koja se  za pomoć obratila Centru za socijalni rad, navodeći da trpi višegodišnje nasilje od supruga, koju informaciju je Centar izneo na grupu za koordinaciju, na koju je pozvana i žrtva, obzirom da prethodno nije bilo prijava nasilja u ovoj porodici, a  rizik od ponavljanja nasilja od strane Centra procenjen je kao visok , gde je od strane članova grupe, u čiji rad je bio uključen i Autonomni ženski centar, detaljno planirana svaka aktivnost i svakodnevno praćenje žrtve i prilika u porodici, nakon čega je osumnjičeni S.I. bio uhapšen, a potom i pravnosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, kao i meru obaveznog psihijatrijskog lečenja, obzirom da je tokom postupka utvrđeno da isti boluje od emocionalno nestabilnog poremećaja ličnosti graničnog tipa (privremene duševne bolesti - psihotičnog poremećaja), čime su potvrđeni realni strahovi žrtve da se osumnjičeni ne bi pomirio sa činjenicom razvoda i napuštanja od strane  žrtve, što je u konkretnom slučaju moglo dovesti do tragičnih posledica koje su zahvaljujući visokom stepenu saradnje, praćenju i brzini razmene informacija, u ovom slučaju sprečene, a sa kakvom praksom i radom će tužilaštvo u saradnji sa svim članovima grupa za koordinaciju – policijom i Centrima za socijalni rad, ali svim drugim državnim organima, ustanovama i nevladinim sektorom , nastaviti i u buduće, iskazujući svoj stav, da tolerancije na nasilje ne sme i ne može biti, kao i da se svakoj žrtvi mora pružiti adekvatna pomoć i podrška. 



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading