OBAVEZNO UPUTITE DANAS BOGU OVE REČI I BIĆETE ZAŠTIĆENI: Danas je dan Svetih 14.000 mladenaca vitlejemskih - evo šta treba da uradite!

Autor:

Vesti

11.01.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetih 14.000 mladenaca vitlejemskih: Sećanje na masovni pokolj nevinih

OBAVEZNO UPUTITE DANAS BOGU OVE REČI I BIĆETE ZAŠTIĆENI: Danas je dan Svetih 14.000 mladenaca vitlejemskih - evo šta treba da uradite!

Foto: printskrin


Današnji praznik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen je sećanju na Svetih 14.000 mladenaca vitlejemskih, koji su nevino stradali u vreme kralja Iroda Velikog.

Ovaj događaj ima posebno značenje za vernike, koji ga obeležavaju kao dan sećanja na sve one koji su nepravdno postradali.


Pokolj nevine dece po Irodovom naređenju

Prema jevanđelju po Mateji, kralj Irod je iz straha za svoj presto naredio masovni pokolj muške dece u pokušaju da eliminiše novorođenog Isusa, za koga se verovalo da je novi car Izraela. Ova okrutna odluka dovela je do strašnog masakra nad nevinom decom, što je ostavilo dubok trag u jevrejskoj istoriji i pravoslavnoj tradiciji.

Irodova propast i božja kazna

Irodova pohlepa za vlašću dovela je do njegovog naglog gubitka razuma i zdravlja. Nakon što je naredio brojna ubistva, uključujući i članove svoje porodice, Irod je počeo da gubi zdravlje, a njegova smrt bila je praćena strašnim fizičkim patnjama. Prema jevanđelisti Mateji, Irodova duša otišla je direktno kod đavola, što se tumači kao božja kazna za njegova zlodela.

Značenje današnjeg dana i molitve

Vernici smatraju da se Svetih 14.000 mladenaca vitlejemskih obeležava kao dan sećanja na sve nevine žrtve i stradalnike. Preporučuje se provođenje dana u molitvi i obraćanje Bogu radi zaštite onih koji proživljavaju stradanje. Molitva koja se posebno preporučuje na današnji dan ima za cilj isceljenje i zaštitu od bolesti.

Ovaj praznik podseća vernike na važnost solidarnosti, sećanja na nevine žrtve i potrebu za molitvom za sve one koji pate. Neka današnji dan bude prilika da se pomolimo za mir i zaštitu nevinih, te da se setimo svih onih koji su nepravedno stradali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading