BEZ OVOG DOKUMENTA NEĆETE MOĆI DA ODETE U PENZIJU: Mnogi penzioneri ne znaju da mogu da ostanu bez para

Autor:

Vesti

28.11.2023

18:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju u Srbiji, Fond PIO ima novi način isplate penzija koji se primenjuje od pre četiri godine.

BEZ OVOG DOKUMENTA NEĆETE MOĆI DA ODETE U PENZIJU: Mnogi penzioneri ne znaju da mogu da ostanu bez para

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 Svi novi korisnici penzija sada mogu isključivo da primaju svoj novac preko banke, na tekući račun. Ovo znači da više nije moguće da poštar donese novac ili da se penzija podiže na šalteru pošte.



Novi načini isplate penzije



Prema novim pravilima, osobe koje podnose zahtev za penzionisanje imaju mogućnost da izaberu način na koji će im Fond isplaćivati penziju. To uključuje isplatu na tekući račun, na račun ustanove u kojoj je korisnik smešten (npr. dom za stare), preko punomoćnika ili čak na devizni račun za korisnike penzija koji žive van Srbije.


Dokumenta potrebna za isplatu penzije



Tokom procesa ostvarivanja prava na penziju, podnosilac zahteva mora da dostavi određena dokumenta radi isplate penzije. To uključuje ovlašćenje banke u kojoj je otvoren tekući račun, rešenje ustanove o smeštaju korisnika, odnosno broj tekućeg računa za isplatu penzije, kao i punomoćje osobi koja će primati penziju.

Stariji korisnici penzija koji su otišli u penziju pre 2019. godine i dalje imaju mogućnost da, ukoliko su tako odabrali, primaju novac od poštara ili na šalterima pošte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading