PREDSEDNIK VUČIĆ O TURSKOM TOKU: Nema nikakvih naznaka da će nekome pasti na pamet da napadne gasovod

Autor:

Vesti

31.08.2023

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, danas nakon obilaska puta Raška-Novi Pazar, da ne postoje nikakve naznake da će ikome pasti na pamet da napadne gasovod Turski tok, ali da bi u slučaju da se to desi, to bio veliki problem za energetsku sigurnost Srbije.

PREDSEDNIK VUČIĆ O TURSKOM TOKU: Nema nikakvih naznaka da će nekome pasti na pamet da napadne gasovod

Foto: printscreen/pink

"Suština je u tome da nikome neće pasti na pamet da nam tokom zime uskrati ono što smo izgradili, platili i kupili. Nemamo nikakvih naznaka da je to moguće i verujem da nikome to nije palo ni na pamet", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li podržava stav mađarskog premijera Viktora Orbana da bi svaki napad na gasovod Turski tok bio objava rata i teroristički čin.

Dodao je da ga, ipak, ne bi iznenadilo da se tako nešto i dogodi zbog svega što se do sada izdešavalo u ratu u Ukrajini.

"Doduše u ovakvom ludilu ja sam sa Viktorom (Orbanom) više puta razgovarao. I sa Bugarima. Za nas je to od presudnog značaja. Jer mi sada imamo velike rezerve. Oko 630 miliona kubnih metara. Ali ne može naša mreža da crpi i iz Mađarske i iz Banatskog Dvora dovoljnu količinu jer nemamo dovoljnu propusnu moć", objasnio je Vučić.

Dodao je da iz rezervi Srbija može maksimalno dnevno da izvuče šest miliona kubnih metara gasa.

"I to sa dva mesta. A nama su zimi potrebni čak 16 miliona u pojedinim danima. Mi tada kupujemo 10 miliona, a vučemo šest iz rezervi. Da bi pokrili sve potrebe. I da bi imali dovoljno električne energije. Jer imamo gasne elektrane koja nam dosta doprinose - TE-TO "Pančevo", TE-TO "Novi Sad"", rekao je Vučić i ponovio da bi napad na Turski tok za Srbiju bio katastrofalan.

Rusija je nedavno optužila Ukrajinu da pokušava da ošteti gasovod Turski tok.
Kremlj je ranije objavio da je nekoliko osoba uhapšeno zbog pokušaja da na ruskoj teritoriji dignu u vazduh gasovod.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to deo organizovanih "terorističkih napada" ukrajinskih specijalnih službi usmerenih na kritičnu infrastrukturu Rusije, uključujući energetske sisteme.

Orban: U slučaju sabotaže, Srbija i Mađarska će reagovati

Mađarskki premijer Viktor Orban izjavio je da su Mađarska i Srbija upozorile međunarodnu zajednicu da bi, slučaj sabotaže gasovoda Južni tok, poput one na Severnom toku, smatrale ''povodom za rat'' i da bi odmah reagovale na takav čin.

''Zajedno sa predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem), jasno smo stavili do znanja da ćemo, ako bilo ko pomisli da sa Južnim tokom učini ono što je bilo sa Severnim, to smatrati terorističkim aktom ili činom rata, i da ćemo odmah reagovati. Dakle, ne radite to. To možda može da se uradi sa Nemačkom, ali ne i sa ovim regionom'', rekao je Orban u intervjuu američkom novinaru i političkom komentatoru Takeru Karlsonu.

Orban je dodao da ćutanje Nemačke o sabotaži Severnog toka 2 predstavlja ''oblik manjka suvereniteta'' i dodao da je to ''nemačka stvar'', kao i da ne želi da ih kritikuje, ali je i istakao da je Mađarska, za razliku od Nemačke i Zapada, sabotažu odmah okarakterisala kao teroristički napad.

Na pitanje Karlsona šta bi uradio ako bi se našao na čelu NATO kada je reč o rešavanju rata u Ukrajini, mađarski premijer je odgovorio da bi se odmah zalagao za mir.

''Pozovite Trampa da se vrati! Znate, ja razumem da ga možete kritikovati za puno stvari, ali, kada pogledate, najbolja spoljna politika u poslednjih nekoliko decenija bila je njegova. Dobro je vodio računa u odnosima sa Severnom Korejom, Rusijom, pa čak i sa Kinom'', rekao je Orban.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
Ena

31.08.2023 12:50

Ogromno ludilo vlada u svetu, pa se treba spremiti za sva moguća scenarija.

Jovana

31.08.2023 13:00

Vučić sigurno neće dopustiti bilo kakvu sabotažu Južnog toka.

Jovana

31.08.2023 13:04

Samo fali da nam Juzni tok preseku...sta je onda sledece.

Nenad

31.08.2023 13:07

Samo neka se gradi gasovod svuda po Srbiji.