VUČIĆ ĆE SA NJIM SUTRA IMATI VEOMA VAŽAN SASTANAK! Ko je Džejms O’Brajan koga je predsednik pominjao!

Autor:

Vesti

19.04.2024

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za novog pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja predložio ga je američki predsednik Džozef Bajden.

VUČIĆ ĆE SA NJIM SUTRA IMATI VEOMA VAŽAN SASTANAK! Ko je Džejms  O’Brajan koga je predsednik pominjao!

Foto: instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom večerašjeg gostovanja na TV Pink da će se sutra sastati sa Džejmsom O Brajanom, pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, nakon čega putuje u Njujork.

Vučić je rekao da je nešto što potpada pod ingerencije Saveta bezbednosti preseljeno u GS UN.

- Znali su da bi Rusi i Kinezi stavili veto, i zato sada idu u GS UN, jer očekuju sigurnu većinu i hoće da zadaju udarac Srbima i Srbiji. Hoće da unize Srbiju u Savetu Evrope. Nemci su tu igru vodili u GS UN, Amerikanci im se priključili. Ja sutra imam važan i težak razgovor sa Džejmsom O Brajenom, pa poslepodne putujem za Njujork. I to oko SE, sve što je govorila Dora Bakojani je laž i sramota. Ona nije dolazila u Beograd da priča sa nama, dva puta sam prihvatao razgovore sa njom, i svaki put su otkazani - istakao je on.

Ko je Džejms O’Brajan? 

O’Brajan je novi pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. On je na tom položaju zamenio Karen Donfred, koja je napustila tu funkciju u martu prošle godine, piše Informer.

Za novog pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja predložio američki predsednik Džozef Bajden.

On je nadređeni Gabrijelu Eskobaru, izaslaniku SAD za Zapadni Balkan.

Prethodno je od prošle godine obavljao funkciju šefa Kancelarije za koordinaciju sankcija, što je u rangu ambasadora.

Služio je u dve američke administracije kao specijalni izaslanik predsednika.

Ovaj bivši službenik Stejt departmenta i dobitnik brojnih nagrada za službu od 1989. do 2001. godine, bio je viši savetnik bivše sekretarke Medlin Olbrajt, kao prvi zamenik direktora za planiranje politika i predsednički izaslanik za Balkan. O’Brajen je bio deo američke delegacije tokom pregovora u Rambujeu 1999. godine. Bio je uključen u pronalaženje rešenja za okončanje rata u BiH i pomogao u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je taj rat okončan. Nakon što je napustio vladu, bio je direktor i potpredsednik Albright Stonebridge Group, međunarodne savetodavne kancelarije. O’Brajen je diplomirao pravo na Jejlu i magistrirao na Univerzitetu u Pitsburgu. Ima i diplomu Makalester koledža u Minesoti.Član je Saveta za spoljne poslove. Govori francuski i ruski jezik.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Aco

19.04.2024 20:31

Veoma vazan sastanak,od velike vaznosti za buducnost.

Ljilja

19.04.2024 20:32

Nadamo se da će predsednik kao i uvek dobro iskoristiti ovaj sastanak sa O Brajanom!

Dejan

19.04.2024 20:43

"Ova poseta potvrđuje važnost bilateralnih odnosa između Srbije i SAD-a."

Radoman

19.04.2024 20:43

Stav Srbije je jasan! Nema predaje teritorije!