IZBORI U BEOGRADU 2. JUNA: Ana Brnabić raspisala izbore u prestonici Srbije (FOTO)

Autor:

Vesti

03.04.2024

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana Brnabić istakla je da je raspisivanje beogradskih izbora u skladu sa njenim zakonskim i ustavnim obavezama.

IZBORI U BEOGRADU 2. JUNA: Ana Brnabić raspisala izbore u prestonici Srbije (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Današnje saopštenje predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da su izbori za odbornike Skupštine grada Beograda raspisani za 2. jun izazvalo je veliku pažnju u javnosti.

Ana Brnabić istakla je da je raspisivanje beogradskih izbora u skladu sa njenim zakonskim i ustavnim obavezama. Ona je naglasila da je datum izbora bio fiksiran i da nije bilo mogućnosti za njegovo pomeranje. Ova odluka doneta je nakon Kolegijuma i konferencije za novinare u holu Skupštine Srbije, gde je predsednica Skupštine jasno istakla da je njen postupak u skladu sa zakonom.

- Upravo sam raspisala izbore za odbornike u Skupštini grada Beograda za nedelju 2. jun 2024. godine - rekla je predsednica Skupštine u obraćanju nakon raspisivanja izbora.

Jedan od zanimljivijih detalja jeste činjenica da su beogradski izbori pomereni na zahtev opozicije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovo pomeranje datuma izbora za Beograd izazvalo je pažnju javnosti, ali je Brnabićeva istakla da je odluka doneta u skladu sa zahtevima i da je ispunila svoju obavezu.

- To je moja zakonska i ustavna obaveza, da ih raspišem do ponoći. Moglo je i ranije, ali na zahtev opozicije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, beogradski izbori pomereni su za 2. jun - rekla je Brnabićeva.

Dok jedni podržavaju odluku i smatraju da je u skladu sa zakonom, drugi izražavaju sumnju u pravičnost i transparentnost celog procesa. Očekuje se da će ovo pitanje biti predmet brojnih rasprava u narednom periodu.

Šta kaže vlast

Sa jedne strane Brnabić je rekla da je "izuzetno jak razlog koji ide u prilog zašto da lokalni izbori ne budu održani 2. juna".

- Jedno je kada istekne mandat, a drugo kada Narodna Skupština skrati mandat. To bi bila istorijski ključna greška, da imate većinu koja odlučuje koliki je njihov mandat - objasnila je Brnabić, koja je inače rekla i da su izbori mogli da budu raspisani i ranije ali da su "na zahteve opozicije i predsednika Srbije Aleksandra Vučić beogradski izbori pomereni za 2. jun".

Šta kaže opozicija

I predstavnici opozicije, pre svih koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA, izneli su svoje viđenje razgovora rekavši, između ostalog, da dogovora vlasti i opozicije oko izbornih uslova nema, "jer aktuelna vlast ne pristaje da se izbori održe u istom danu, u Beogradu i svim drugim lokalnim samoupravama".

- Uprkos svemu, sa potpunom iskrenim namerama smo seli za sto da razrešimo političku krizu ali, nažalost, završeni su bez dogovora. Želeli smo da se izborima za elementarne izborne uslove, ali vlast nije pristala na to i očigledno da nemaju iskrenu nameru da pomere bilo šta oko izbornih uslova - rekao je Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije.

Razgovori su se vodili oko preporuka ODIHR, kao i zahteva opozicije da svi beogradski i lokalno izbori budu održani istog datuma kako bi se sprečilo preseljenje birača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (10)

Loading
Tanja

03.04.2024 17:28

I ovaj put ce opozicija biti porazena.

Ljubicica

03.04.2024 17:29

Vlast je izasla u susret opoziciji maksimalno

Danka

03.04.2024 17:33

Грађани ће још једном показати пуно поверење према политици Српске напредне странке!

Jovana

03.04.2024 17:33

Treba poštovati zakon i Ana Brnabić je ispravno postupila. Opozicija bi sigurno imala zamerke i na neki drugi termin jer im je cilj da sabotiraju i zaustave Srbiju.