"NEMA PRIZNANJA!" Vučević: Na Kosovu se dešava etničko čišćenje, diplomatska borba najbolja opcija, ali nema s kim da se priča

Autor:

Vesti

10.03.2024

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti u Prištini očekuju da bi pritisak na Srbe mogao dovesti do priznanja nezavisnosti Kosova.

"NEMA PRIZNANJA!" Vučević: Na Kosovu se dešava etničko čišćenje, diplomatska borba najbolja opcija, ali nema s kim da se priča

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane u tehničkom mandatu, Miloš Vučević, izneo je tvrdnje da vlasti u Prištini kontinuirano vrše pritisak na Srbe koji žive na Kosovu, ističući da je taj pritisak najveći bezbednosni rizik za Srbiju.

Prema Vučevićevim rečima, situacija na terenu ukazuje na "de fakto etničko čišćenje Srba" na Kosovu, što predstavlja ozbiljnu pretnju. On ističe da Srbija ima opcije da se suoči sa ovim problemom - političko i diplomatsko delovanje, sukob ili pasivnost, pri čemu je ministar naglasio da smatra da je prva opcija najpoželjnija.


Vlasti u Prištini očekuju da bi pritisak na Srbe mogao dovesti do priznanja nezavisnosti Kosova

Miloš Vučević je, govoreći za televiziju Pink, istakao da vlasti u Prištini, predvođene premijerom Albinom Kurtijem, sprovode aktivnosti s ciljem da "nijedan Srbin ne ostane" na Kosovu. Ovakve akcije, prema mišljenju ministra, imaju za cilj da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. Međutim, on je naglasio da čak i u takvim okolnostima Srbija ne bi priznala nezavisnost Kosova, ističući da "nema priznanja". Vučević je takođe istakao da Beograd nema partnera za dijalog o problemima Srba na Kosovu, s obzirom da premijer Kurti odbija razgovore.

Srbija preduzima političke i diplomatske aktivnosti u vezi sa situacijom na Kosovu

Ministar odbrane je istakao da Srbija svakodnevno preduzima političke i diplomatske korake kako bi reagovala na dešavanja na Kosovu. Naglasio je da je ovo trenutno najefikasniji način delovanja i rešavanja problema, te da je Srbija posvećena očuvanju bezbednosti i interesa Srba na Kosovu.

U svetlu ovih izjava, jasno je da situacija na Kosovu i dalje predstavlja izazov za sve uključene strane, a potezi vlasti u Prištini izazivaju zabrinutost u Beogradu. Ministar Vučević ističe važnost političkog i diplomatskog pristupa u rešavanju ovog pitanja, dok istovremeno odlučno odbacuje mogućnost priznanja nezavisnosti Kosova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

https://i.ytimg.com/an_webp/M3n7DyuMTJE/mqdefault_6s.webp?du=3000&sqp=CPmnta8G&rs=AOn4CLCIholmx6GiAvRWgM6s35pASE1evw

 

Komentari (8)

Loading
Dragivoje

10.03.2024 10:42

Srbija se godinama i danas zalaže za dijalog i diplomatska rešenja za stanje na KiM

Ena

10.03.2024 10:54

Kurti i njegova banda kontinuirano rade na etničkom čišćenju Srba na KiM. Dok je Vučić na čelu, Srbija to neće dozvoliti.

Ika

10.03.2024 11:14

Tako je ! Nema priznavanja lažne tkz Kosova . Kosovo i Metohija je Srbija uvek bila i biće!

Zora

10.03.2024 11:28

Srbija se za razliku od Pristine zalaze za dijalog i mirno resavanje problema.