HOĆEMO DA KUPIMO DEO LUKA PIREJ I SOLUN: Vučić - Mi imamo pare, to nije problem

Autor:

Vesti

12.02.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma u Palati Srbija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbiji potrebna luka zbog izvoza kojeg će biti sve više, i da je Srbija spremna da kupi određene kapacitete luka Solun ili Pirej.

HOĆEMO DA KUPIMO DEO LUKA PIREJ I SOLUN: Vučić - Mi imamo pare, to nije problem

Foto: Tanjug

- Srbija će da izvozi sve više, mi moramo da imamo luku. Važno nam je da koristimo kapacitete Soluna i Pireja, čak i da kupimo deo luke, određene kapacitete 5-10 odsto. Mi imamo pare, to nije problem. Nama je potrebno da imamo brži izvoz u svet i razgovarali smo o tome - naveo je Aleksandar Vučić.

Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, železarom, to će nam biti potrebno, naveo je on.

Borićemo se za svaku grčku i srpsku kompaniju

- Moraćemo da radimo više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju, da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim oblastima, ali da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovde. Ja sam zato ne slučajno zamolio premijera Micotakisa danas, iako znam da je to pitanje tržišnog poslovanja, da zamoli i grčke finansijske institucije, posebno grčke banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište, jer je danas Srbija drugačija - naglasio je Vučić.

Takođe, istakao je da je Srbija ranije imala problem sa NPL-ovima, to jest problematičnim kreditima sa grčkim bankama od čak oko 30 odsto.

- Ta vremena su davno iza nas, davno prošla, imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi veoma važno kada bismo imali dodatne finansijske institucije koje bi mogle to da podrže. Mi ćemo da garantujemo punu i pravnu i političku i svaku drugu sigurnost, uvereni smo da finansijski podaci stanja javnih finansija Srbije dovoljno snažno govore o našem trajnom opredeljenju, da to ostane tako dovoljno snažno - naveo je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (46)

Loading
Milan

12.02.2024 16:52

Izvrsna ideja.

Radoslava

12.02.2024 16:57

Vučićeva inicijativa za podršku srpskih i grčkih kompanija pokazuje posvećenost ekonomskom prosperitetu obje zemlje i otvara put za daljnju suradnju i investicije.

Ranđa

12.02.2024 16:57

Ekonomski podaci o javnim finansijama Srbije govore o snažnoj posvećenosti vlade očuvanju stabilnosti i privlačenju stranih investicija, što je ključno za dugoročni razvoj zemlje.

Ranđa

12.02.2024 16:57

Vučićeva politika privlačenja stranih investicija osigurava sigurno i prosperitetno poslovno okruženje za domaće i strane kompanije, čime se potiče ekonomski rast i razvoj.