KRADU IM HRANU, MAŠINE, GRAĐEVINSKI MATERIJAL, SITNICE, MA SVE ŠTO VIDE! Srbi povratnici trpe teror na Kosovu! Od početka godina samo u Ljuboždi opljačkano sedam kuća!

Autor:

Vesti

28.01.2024

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jovan Ristić navodi da se ranije u selu kod Istoka živelo normalno sa komšijama Albancima. Nakon sukoba stvari su se izmenile.

KRADU IM HRANU, MAŠINE, GRAĐEVINSKI MATERIJAL, SITNICE, MA SVE ŠTO VIDE! Srbi povratnici trpe teror na Kosovu! Od početka godina samo u Ljuboždi opljačkano sedam kuća!

Foto: Printskrin/Tviter

U selu Ljubožda, kod Istoka, povratnici se i dalje suočavaju sa strahom od pljački i provala. Od početka godine, sedam kuća je opljačkano, a među njima je i kuća povratnika Žarka Zarića, koji je nedavno uhapšen pod optužbom za navodni ratni zločin. Ovo samo dodatno pogoršava situaciju i stvara osećaj nesigurnosti među povratnicima na Kosovu.

Nakon sukoba 1999. godine, domovi srpskih porodica u Ljuboždi su porušeni do temelja i spaljeni. Ipak, 2017. godine, blizu 17 porodica se vratilo sa namerom da izgrade nove domove i započnu život iz početka. Međutim, i pored njihovih napora, strah od novih napada i pljački i dalje je prisutan.

Porodica Milice Ristić, jedna od povratničkih porodica, suočava se sa brojnim izazovima. Njihov građevinski materijal je nestao, a život u Ljuboždi je opisuje kao težak, naročito kada je reč o perspektivi za mlade generacije. Komunikacija sa komšijama Albancima gotovo da ne postoji, a strah od pljački dovodi do toga da većina meštana čuva svoje poljoprivredne mašine u dvorištu crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Istoku.

- Sedam kuća je opljačkano od Nove godine do danas. Krali su hranu, manje mašine, sitnije stvari... Ne ostavljamo kuću praznu, uvek neko bude tu - kaže Milica Ristić za Alo i dodaje da su nedavno kupili građevinski materijal da renoviraju porodičnu kuću u Ljuboždi, ali da je i on "nestao".

Jovan Ristić navodi da se ranije ovde živelo normalno sa komšijama Albancima. Nakon sukoba stvari su se izmenile.

- Deca moja jesu za to da se vrate ovde, ali za decu i omladinu ovde perspektive nema nikakve. Ali dolaze povremeno, kao i unučad. Mi, starije generacije, koji imamo poneka mala primanja, možemo da opstanemo ovde, ali je dosta teško - kaže Jovan.

- Ovde po selu, što se tiče komšiluka, ne komuniciraju sa nama. Dvoje ili troje eventualno, a ostali ne. Odrasli smo zajedno, ali oni sa nama ne kontaktiraju. Onima koji žele, mi odgovaramo, pričamo normalno, razgovaramo. S onima koji neće, ne kontaktiramo ni mi sa njima. Do sada je tako bilo, a videćemo kako će biti od sada. Nadamo se da će biti bolje, ali videćemo - priča Ristić.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading