PATRIJARH PORFIRIJE ZA BOŽIĆ U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI! Zapoćeo posetu Kosovu!

Autor:

Vesti

03.01.2024

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Porfirije je poslednji put bio u Pećkoj patrijaršiji na Vidovdan 2023. godine, gde je služio prazničnu liturgiju.

PATRIJARH PORFIRIJE ZA BOŽIĆ U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI! Zapoćeo posetu Kosovu!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije započeo svoju posetu Kosovu i Metohiji, gde će zajedno sa vernicima dočekati Božić. Ova poseta ima poseban simbolički značaj, s obzirom na istorijsku i duhovnu važnost ovog područja za srpski narod.

Patrijarh Porfirije prvo je obišao Pećku patrijaršiju, a tokom svog boravka na Kosovu i Metohiji, planira da poseti i druge značajne manastire poput Visokih Dečana i Gračanice. Ovi manastiri predstavljaju dragoceni deo srpske duhovne baštine i svaki njihov posetilac može osetiti duboku povezanost sa istorijom i duhovnim nasleđem srpskog naroda.


Na sam dan Božića, patrijarh Porfirije će služiti arhijerejsku liturgiju u sedištu SPC u Pećkoj patrijaršiji. Ova liturgija će biti posebno svečana i emotivna za vernike koji će imati priliku da proslave rođenje Hrista sa svojim duhovnim vođom.

Uz patrijarha Porfirija na ovu važnu posetu krenuli su vikarni vladika hvostanski Aleksej, vikarni episkop novobrdski Ilarion, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo, rektor Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protođakon Dragan Radić. Njihovo prisustvo dodatno naglašava značaj i simboliku ove posete.


Podsećanja radi, patrijarh Porfirije je poslednji put bio u Pećkoj patrijaršiji na Vidovdan 2023. godine, gde je služio prazničnu liturgiju. 


Patrijarhova poseta Kosovu i Metohiji predstavlja jedan od najznačajnijih događaja za srpski narod, jer simboliše duhovnu i istorijsku povezanost sa ovim prostorom. Vernici sa nestrpljenjem i radošću očekuju Božićnu liturgiju koju će patrijarh služiti, dok će poseta manastirima dodatno ojačati duhovnu vezu sa svojim nasleđem.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading