PROFAJLER RAZOTKRIO TAJNE NARODNOG POSLANIKA LAVA PAJKIĆA: On je borac za svoje ideje i rođeni lider!

Autor:

Vesti

15.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbor narodnog poslanika Lava Pajkića otkrio da se radi o nekome ko je neustrašiv i ko nema problem sa tim da kaže sve što zaista misli, kaže psiholog Snežana Repac.

U novoj emisiji Profajler koja se emituje na Jutjub kanalu Republika news otkrili smo tajne narodnog poslanika i državnog sekretara u ministarsvtu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lava Pajkića, koji je imao zadatak da izabere kome bi najpre pritrčao u pomoć. 

- Tehnički, najgore je starcu, jer, em prelazi ulicu, em je njegova traka otvorena, a najgore, treća stvar, prelazi mu crna mačka put, znači po verovanju, godine nesreće, tako da bih njemu prvo pomogao, a ovi drugi će se snaći. Iskreno, nije ni ženi lako, ali mislim da je starac ipak najviše u nevolji. Naravno, prvo bih mu pomogao jer je najstariji, a zatim i zbog mnogih drugih okolnosti, jer nikad se ne zna kad se prelazi ulica, a posebno još i na sve to crna mačka, to bi moglo da sluti na nešto loše - obrazložio je Lav svoj izbor. 

Foto: ST/Nemanja Pančić

Lav Pajkić, Profajler, izbor

Govoreći o emocijama, koje svi mi imamo, psiholog Snežana Repac kaže da one najbolje oslikavaju naš odnos prema svetu.

- Emocije, to je naše unutrašnje ja, to je naš odnos prema sebi, prema svetu, to je naš život, koji osćeamo u sebi. Emocije su sve ono što prolazi kroz naše misli, srce, sve ono što zovemo osećanjima. To je ono što emitujemo o sebi i što primamo od drugih ljudi. Emocije su i odgovor, i pitanje koje postavljamo drugima, a u zavisnosti od toga koliko smo emocionalno pismeni prepoznajemo taj odogovor koji svaki pojedinac šalje i kao pitanje, i kao odogovor drugima. Emocije imamo svi, ali je jedna osobina emocionalne inteligencije posebno važna, a to je empatija, koja je zapravo naš emociolani bukvar koji imamo u socijalnoj interakciji.

Komentarišući izbor narodnog poslanika Lava Pajkića psiholog Snežana Repac kaže:

- Test je interesanstan zbog toga što sadrži upravo ono o čemu smo pričali, a to je emocionalna inteligencija, ali i empatija, test zapravo otkriva emaptijski odnos prema nekoj figuri. Test je vrlo interesantan i pri izboru treba dobro razmisliti. Ja bih ovde razgraničila da postoje odgovori koji su tako nepobitni, da ističu osobu koja je u poziciji nemoći, a to je ovde starac. Upravo izbor starca koji ne može da pređe ulicu ukazuje na jedno dobro promišljanje nad širim kontekstom.Tako da izbor gospodina Lava Pajkića možemo da okarakterišemo kao vrlo racionalan. On sagledava detalje i donosi sud na osnovu provere svojih mišljenja, stavova, što oslikava njegovu psihu i njegov stav prema životu. Za njega, u ovom kontekstu, kažemo da da je neko ko je tradicionlano vaspitan, ko poštuje starije ljude, autoritet, da oseće neku moralnu obavezu da takvim ljudima pomaže. To je nešto što se usađuje još u detinjstvu, u porodici pre svega, i za takve ljude kažemo da su pouzdani, dobri i racionalni u svojim odabirima - smatra psiholog Snežana Repac.

S obzirom da je naš sagovornik imao dilemu da li pomoći ženi ili starcu, to prema rečima psihologa ima veze sa porodicom i vaspitanjem.

- Ako se dvoumio da izabere ženu koja nosi teret, to je sasvim sigurno nešto što ukazuje na njegov porodični život, na sliku majke, na empatiju koju je imao kao dete nad njenim mukama da podigne decu, ulogom žene koja uvek nešto mora da vuče, tegli, kakva god da je bila. Tu opet imamo i drugi momenat, jer onaj ko pomaže ženi može da ostvari i neku ličnu dobit, dok onaj ko pomaže starcu nema nikakvu korist, već to radi čista srca i tu je razlika - ističe Repac.

Na pitanje da li mu je autentičnost glavni adut, psiholog Snežana Repac objašnjava:
- Da. On je po tome prepoznatljiv, on je neko ko je bez dlake na jeziku, neustrašiv, može da se nosi i da stoji iza svojih reči. Neko je ko nema problem da kaže istinu, ko se ne plaši da se suprostavi drugim ljudima, ko je hrabar, borac za svoje ideje, a ima i lidersku crtu da za sobom može da povede i druge. Ima ambiciju da ostvari sve svoje ciljeve, što verujem da će se i desiti.

Na pitanje koji resor bi u budućnosti bio najbolji za narodnog poslanika Lava Pajkića, Repac kaže:

- Lav je neko ko ima liderske spsosobnosti, čovek koji je verovatno velikog entuzijazma i energije, kao mlad je počeo da se nalazi u ulogama vođa, direktora raznih organizacija, kako domaćih, tako i svetskih. On pokazuje da je njegovo obrazovanje izuzetno dobro, kao i njegov dijapazon interesovanja. Znamo da se on uključio prvo u redove umetnika, i jasno nam je da se radi o osobi koja je kreativna. Ima dosta iskustva sa literaturom, iz umetničke porodice je. E, sad, ta njegova povezanost sa politikom ukazuje na to da se radi o osobi koja je humanista. Imamo primere da se sve češće umetnici uključuju u politiku, što se meni dopada, jer smatram da svaki umetnik ima viši nivo svesti koji mu dozvoljava da sagleda neke stvari na poseban način, sa većim nivoom svesnosti od prosečnog građanina, jer imaju tu širinu - kaže naša sagovornica i dodaje:
- Zato mi se čini da kod Lava imamo taj dobar spoj umetničkog talenta i interesovanja za politiku, u smislu stvaranja nečeg novog. Jednostavno, politika kao humanistička ideologija, gde će čovek biti u centru pažnje. Za sve to je potrebno biti malo ekstravagantan, a on mi nekako ima tu osobinu, jednu dozu hrabrosti, orginalnosti, prodornosti, nije neko ko se konfromira, ima svoj stil, ima sistem vrednosti koji je probran iz najboljih vrednosti koje imamo u našem društvu, a to su da veruje u boga, da poštuje instituciju crkve, države. 

 

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading