TVRĐAVA DAVOS! Nezapamćeno obezbeđenje svetskog ekonomskog foruma!

Autor: BORISLAV KAŠANSKI

Vesti

14.01.2024

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među učesnicima na godišnjem samitu Svetskog ekonomskog foruma i ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će imati izuzetno važne sastanke

TVRĐAVA DAVOS! Nezapamćeno obezbeđenje svetskog ekonomskog foruma!

Foto: Tanjug/AP

U Davosu danas počinje godišnji samit Svetskog ekonomskog foruma, koji će trajati do 19. januara. Na skupu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kog očekuje niz važnih sastanaka i razgovora s političkim i ekonomskim temama.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (SEF) ugostiće predstavnike oko 120 zemalja, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera SEF, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.

Ključne teme foruma u Davosu ove godine su postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu, stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru, veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo i dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju, navodi se u najavama samita.
Republika

Foto: Tanjug/AP

Tvrđava Davos

Vučić je svrstan među tridesetak vodećih svetskih političara koji će biti na skupu.

Neki od učesnika

- Li Ćijang, premijer Kine
- Emanuel Makron, francuski predsednik
- Entoni Blinken, državni sekretar SAD
- Džejk Saliven, savetnik SAD za državnu bezbednost
- Antonio Guteres, generalni sekretar UN
- Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije
- Aleksander de Kro, premijer Belgije
- Pedro Sančez, premijer Španije
- Kirijakos Micotakis, grčki premijer
- Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik *
- Havijer Milej, predsednik Argentine
- Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO
- Tedros Gebrejesus, generalni direktor SZO
* putem video-linka

U Davos dolazi i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. On će na marginama samita Svetskog ekonomskog foruma, kako je saopštio portparol Unije Peter Stano, imati odvojene sastanke s predsednikom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

- To će biti zasebni sastanci sa svakim od njih, neće biti trilateralnog sastanka - rekao je Stano.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Obezbeđenje tvrđave Davos

Ono što je za Srbiju posebno bitno jeste da je i ovog puta na indirektan način pokazano da Kosovo nije država jer se uz ime premijera privremenih prištinskih institucija jasno nalazi zvezdica, odnosno fusnota.

Četiri teme samita

1. Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu
2. Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru
3. Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo
4. Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju
"Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu", "Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru", "Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo" i "Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju"

Republika

Foto: Tanjug/STA/DANIEL NOVAKOVIC

Nemanja Starović

Kako je za Republiku rekao Nemanja Starović, istoričar i državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Svetski ekonomski forum u Davosu tradicionalno okuplja ključne donosioce odluka na globalnom nivou i veoma je važno biti prisutan na takvom skupu, ali i adekvatno predstavljen:

- To što je predsednik Aleksandar Vučić istaknut od organizatora kao jedan od najvažnijih gostiju ovogodišnjeg skupa u Davosu predstavlja izraz velikog poštovanja prema njegovom autoritetu, koji proističe iz akumuliranog državničkog iskustva, ali to je i priznanje za čitavu našu zemlju. Nemam nikakve sumnje u to da će predsednik Vučić i ove godine u Davosu na pravi način, umešno i dostojanstveno, predstaviti ključne prioritete naše spoljne politike, kao i sva dostignuća naše države u sferi ekonomije i privrednog razvoja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading