"LEPOG LI SABORNOG DANA ZA SVO SRPSTVO!" Ministar Vučеvić i gеnеral Mojsilović na liturgiji u banjalučkom Hramu Hrista Spasitеlja

Autor: D.B.

Vesti

09.01.2024

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovom prilikom, zvaničnici su iskazali podršku proslavi Dana Republike Srpske, a prisustvo na liturgiji predstavlja simboličan i važan gest u obeležavanju ovog istorijskog datuma.

"LEPOG LI SABORNOG DANA ZA SVO SRPSTVO!" Ministar Vučеvić i gеnеral Mojsilović na liturgiji u banjalučkom Hramu Hrista Spasitеlja

Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Danas je u Banja luci održana svečana sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Hrista Spasitelja povodom proslave Dana Republike Srpske. Na liturgiji su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem. Liturgiju je služio patrijarh srpski Porfirije, koji je posetio Eparhiju banjalučku povodom ovog značajnog događaja.

Patrijarhu srpskom Porfiriju, uz domaćina episkopa banjalučkog Jefrema, sasluživalo je više arhijereja i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, a među prisutnima su bili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici institucija Republike Srbije i Republike Srpske, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i brojni građani Banjaluke.

Podrška zvaničnika proslavi Dana Republike Srpske

Ovom prilikom, zvaničnici su iskazali podršku proslavi Dana Republike Srpske, a prisustvo na liturgiji predstavlja simboličan i važan gest u obeležavanju ovog istorijskog datuma. Važno je istaći da je liturgiji prisustvovao veliki broj vernika, što dodatno potvrđuje značaj ovog događaja kako za versku, tako i za društveno-političku zajednicu.

 

- Lepog li sabornog dana za svo srpstvo! Slavimo Svetog Stefana našeg zastupnika i molitvenika pred Bogom. Neka bi Bog dao prosperitet i slogu našem rodu. Živela Republika Srpska! Živela Srbija! - napisao je ministar na instagramu. 

Prisustvo zvaničnika na liturgiji ističe važnost verskih obreda i pokazuje povezanost crkve i države u obeležavanju istorijskih i verskih događaja. Ovaj događaj dodatno naglašava ulogu crkve u društvenom životu i očuvanju tradicije i identiteta, posebno u zajednicama gde verski obredi imaju značajnu ulogu u formiranju kolektivnog identiteta i očuvanju kulturne baštine.

Značaj međunarodnih i međureligijskih odnosa

Prisustvo delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije takođe ukazuje na važnost međunarodnih odnosa i saradnje između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i na značaj međureligijskog dijaloga. Ovaj događaj predstavlja priliku za jačanje veza između ove dve države i za promociju međureligijskog razumevanja i poštovanja.

Prisustvo potpredsednika Vlade, ministra odbrane i drugih zvaničnika na svetoj arhijerejskoj liturgiji u Banjaluci predstavlja važan korak ka jačanju saradnje i međusobnog poštovanja između Republike Srbije i Republike Srpske. Ovaj događaj ima simboličan i istorijski značaj, te naglašava važnost verskih obreda u očuvanju identiteta i tradicije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading