Vesić: Ove godine više elektropunjača na srpskim putevima

Autor: D.B.

Vesti

03.01.2024

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da će do kraja godine na autoputevima i brzim saobraćajnicama u Srbiji biti instalirano čak 113 elektropunjača.

Vesić: Ove godine više elektropunjača na srpskim putevima

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je ambiciozne planove za povećanje broja elektropunjača na autoputevima i brzim saobraćajnicama širom Srbije. Prema Vesićevim rečima, do kraja ove godine biće instalirano čak 113 elektropunjača, omogućavajući tako povećan promet električnih vozila kroz zemlju, kao i njihovu prodaju.

Postavljanje novih elektropunjača

Trenutno, na putevima u Srbiji postoji samo osam elektropunjača, ali se intenzivno radi na postavljanju dodatnih 18 punjača. Planirano je da se na novim deonicama postavi još sedam elektropunjača, što će se poklopiti sa planom Puteva Srbije da ukupno bude postavljeno 33 elektropunjača u narednom periodu.

Tender za "Zelene oaze"

Ministar Vesić istakao je i značaj tendera za "Zelene oaze", koji ističe sredinom januara. Ovaj tender omogućava kompanijama da na određenom broju postojećih stajališta na putevima postave između pet i 20 elektropunjača, kao i da naprave manje prodavnice sa kafeom, igrališta za decu sa toaletom. Do kraja 2024. godine, ove kompanije će biti obavezne da postave čak 80 elektropunjača.

Povezivanje broja elektropunjača sa porastom prodaje električnih automobila

Ministar Vesić naglasio je da je broj elektropunjača direktno povezan sa porastom prodaje električnih automobila u Srbiji. Prošle godine, zabeležen je porast prodaje električnih automobila za preko 20% na postojećih osam elektropunjača, uz gotovo duplo više utrošene električne energije u poređenju sa prethodnom godinom.

Planirana proizvodnja električnih automobila u Srbiji

Sa planiranom proizvodnjom električnih automobila marke "Panda" u kragujevačkoj fabrici, ministar Vesić ističe da država razmatra načine kako da podrži prodaju ovih vozila. Takođe, naglašava da Srbija mora biti konkurentna kako bi privukla više električnih vozila na svoje saobraćajnice, te se ubrzano radi na postavljanju elektropunjača.

Zakonske promene i predviđanja

Izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je da do kraja 2025. godine na svim pumpama na autoputevima na četiri točilice mora postojati jedan elektropunjač, što će značiti da će svaka pumpa imati minimum dva, a neke čak i tri punjača. Ministar Vesić ističe da će Srbija postati jedna od najopremljenijih zemalja u regionu po broju elektropunjača, prateći trend porasta električnih vozila u Evropi.

U zaključku, ministar Vesić ističe da će povećanje broja elektropunjača omogućiti slobodno putovanje električnim vozilima kroz Srbiju, pružajući vozačima sigurnost da će u svakom trenutku imati pristup brzom elektropunjaču, podstičući time dalji razvoj i korišćenje električnih vozila u zemlji.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading