U JAVNOST ISPLIVAO NACRT ZAKLJUČKA EU O BEOGRADU I PRIŠTINI: Evropski savet duboko zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu KiM

Autor:

Vesti

23.10.2023

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neuspeh deeskalacije tenzija imaće posledice - navodi se u dokumentu

U JAVNOST ISPLIVAO NACRT ZAKLJUČKA EU O BEOGRADU I PRIŠTINI: Evropski savet duboko zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu KiM

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Beograd i Priština moraju da nastave da preduzimaju stalne napore za deeskalaciju situacije, posebno kada je reč o održavanju novih izbora na severu KiM što pre, uz aktivno učešće Srba na KiM, navedeno je u nacrtu zaključaka koji će biti usvojeni na samitu EU koji će biti održan u četvrtak i petak u Briselu.

U dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid navodi se da Evropski savet žali što obe strane ne primenjuju sporazum na putu normalizacije i aneks njegove implementacije, kao i druge sporazume postignute u dijalogu pod posredstvom EU, pod vođstvom visokog predstavnika i uz pomoć specijalnog izaslanika.

Dodaje se da Savet poziva Beograd i Prištinu da ih sprovedu, bez odlaganja i preduslova. To uključuje osnivanje Zajednice srpskih opština, navedeno je nacrtu zaključaka.

Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe strane rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka, ističe se u nacrtu zaključaka.

Evropski savet je duboko zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu KiM i najoštrije osuđuje napad na tzv. kosovsku policiju od 24. septembra 2023. godine, stoji u nacrtu zaključaka. Kako se navodi, Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo budi izvedeni pred lice pravde i da Beograd u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake.

- Neuspeh deeskalacije tenzija imaće posledice - piše u nacrtu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading