HEROJI BANJSKE NIKADA NEĆE BITI ZABORAVLJENI! Neustrašivi čuvari srpskih ognjišta UŠLI U PESME braneći svoja prava od Kurtijevog terora

Autor:

Vesti

25.09.2023

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njihova herojska smrt jasno razotkriva neprijatelje koji stoje iza ovog nasilja, ali i inspiriše čitav srpski narod da ujedinjeno korača napred ka pravdi, slobodi i miru

HEROJI BANJSKE NIKADA NEĆE BITI ZABORAVLJENI! Neustrašivi čuvari srpskih ognjišta UŠLI U PESME braneći svoja prava od Kurtijevog terora

Foto: Printscreen

Tragedija koja se odigrala u Banjskoj ostavila je dubok ožiljak na srcu srpskog naroda na Kosmetu. Naši sunarodnici su, braneći svoje prava i ognjišta od nasilja Aljbina Kurtija i njegovih sledbenika, platili najvišu cenu - dali su svoje živote, piše Redakcija 24 sedam.

Porodice žrtava i čitava nacija sada s tugom oplakuju svoje kosovske novomučenike, koji su stradali nedaleko od naše poznate svetinje - manastira Banjska.

Tužan je bio jučerašnji dan

Jedan brat ostao sam.
Jedna majka celu noć nije spavala, 
Jer se svom sinu nadala.
I Bog je noćas pustio suzu,
Nebo se otvorilo,
Ko zna gde se naš vojnik
od kiše sklonio.

Dok je majka tiho govorila:
"Bože samo da ne bude rata",
Mala devojčica je uplakano rekla:
"Ko zna gde je moj tata".
Dok mi molimo Boga da niko 
ne upadne u njihove ruke,
Zatvorenik moli da mu skrati muke.
Tužna je noć bila iza nas, 
Naš mladić poginu mlad.
Za otadžbinu je galvu dao,
Još jedan je junak na Kosovu pao.

Zašto nam dirate Svetinje,

zar se nimalo ne plašite Boga.,
Veruj, sve će doći na svoje,
Samo veruj u Boga. 
Republika

Foto: Wikipedia

 

Ovaj tužan događaj neće proći nezapaženo. Njihova neustrašiva borba za pravdu i slobodu već je našla svoje mesto u pesmama koje će odzvanjati kroz vekove, a njihova imena će se sa poštovanjem izgovarati uz imena prethodnika, od Miloša Obilića do heroja sa Košara. Na društvenim mrežama širom Srbije i celog sveta, Srbi s tugom ali i s ponosom iskazuju poštovanje ovim novim Obilićima, čuvarima vekovnih ognjišta.

Zov predaka im nije dozvolio da slušaju plač srpske dece

Iako su znali da je protiv njih višestruko nadmoćniji neprijatelj, u ovim srpskim herojima vrila je srpska junačka krv, zov predaka i Svetog kneza Lazara koji poručuje: "Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim!"

A imali su mnogo toga da brane. Svoju decu, porodice, prijatelje, vekovna ognjišta i svaki pedalj srpske zemlje na kojoj su rođeni. Imali su da brane sve srpske mališane, pa i one na koje su isti oni pripadnici Kurtijeve "policije" koji su sada njih ubili, pucali na Badnji dan.

Naspram sebe, srpski junaci su imali Kurtijeve specijalce, osvedočene zlikovce od kojih se mnogi i danas hvale time što su bili pripadnici terorističke tzv. OVK. Ali, glavno obeležje heroja i jeste da savladaju strah i osmehnu se smrti u lice. Ustali su i jasno poručili Kurtiju i njegovim zločincima da više neće dozvoliti maltretiranje svoje braće i sestara.

Ponovo su Kosmetom odjeknule reči velikog vladike Petra II Petrovića Njegoša: "Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tiranin na slaba čovjeka; al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetlija!" 

I opravdali su svoje srpsko ime i prezime. Hrabro padajući u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja, braneći svoj kućni prag i najmilije, ovi vitezovi su zaslužili da ih se sećamo zauvek, baš onako kako je i Njegoš govorio: "Blago onome ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi!"

Republika

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia

 

Srbija će pobediti

Reakcija onih koji su od Srbije oteli najsvetiji deo naše teritorije i poklonili ga onima koji znaju samo da ruše manastire i crkve stare vekovima, bila je očekivana. Po ko zna koji put žrtve su proglasili zločincima. Ali od njih se drugo nije ni očekivalo. Isti oni koji su vekovima terorisali narode širom sveta ne znaju, i ne mogu da shvate, šta je želja za slobodom. 

Šiptarski monstrumi hladnokrvno komentarišu ranjavanje "I ako umre, ništa"
Na hitnoj konferenciji povodom sukoba u Banjskoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o monstruoznom ponašanju Kurtijevih specijalaca. On je tom prilikom informisao javnost o šokantnom snimku razgovora  pripadnika tzv. kosovske policije.

Na snimku se čuje muški glas koji na albanskom jeziku govori: "Adem, Adem ne brini". Ove reči upućene su u kontekstu razgovora o Srbinu koji je upucan u blizini manastira Banjska na Kosovu i Metohiji.

Glas na snimku dalje neosetljivo komentariše situaciju, izražavajući ravnodušnost prema životu ranjenog čoveka: “I ako umre, ništa”. Ove reči odjekuju sa snimka, podsećajući na ozbiljnost situacije i potencijalni etnički motivisani napad koji se dogodio na ovim prostorima.

Ne mogu oni da shvate ni herojstvo Miloša Obilića, Stevana Sinđelića, Milana Tepića, pa ni novih kosovskih vitezova koji su položili svoje mlade živote braneći srpsku čast i svetu zemlju.

I baš zato što to ne mogu da shvate, u ovoj dugoj borbi su osuđeni na poraz, a Srbija će kad-tad, na kraju, pobediti!

Nama, kao ponosnim sunarodnicima div-junaka iz Banjske ostaje da ih ne zaboravimo i da i svojoj deci i potomcima prenosimo sećanje na hrabre mladiće koji su bili spremni da žrtvuju i svoje živote kako bi odbranili svetu srpsku zemlju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading