NAŠLA KRPA ZAKRPU! KAKO VAS NIJE SRAMOTA: Nikezić i Šoškić sole pamet o inflaciji, brojke ih same demantuju!

Autor:

Vesti

10.04.2023

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dušan Nikezić, potpredsednik SSP, i Dejan Šoškić, bivši guverner NBS, drže slovo o inflaciji u vreme kad je Evropa na kolenima zbog rata Rusija- Ukrajina, a zaboravljaju da kažu da je u vreme dok su se oni bavili ekonomijom zemlje, kad nije bilo ratova i pandemije, inflacija bila ista kao sad!

NAŠLA KRPA ZAKRPU! KAKO VAS NIJE SRAMOTA: Nikezić i Šoškić sole pamet o inflaciji, brojke ih same demantuju!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Youtube/Dnevnik

Na televiziji u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, Dušan Nikezić i Dejan Šoškić su kritikovali mere Vlade Srbije za suzbijanje inflacije. 

Foto: printscreen

Dušan Nikezić, potpredsednik SSP

- Predsednik može da koristi podatak koji njemu više odgovora, a on je 11,9 posto da je prosečna, godišnja ili međugodišnja inflacija koja zaista nema veze sa vašim životom. Vama su zvanično troškovi života porasli 16,1 odsto u proteklih godinu dana - kazao je Nikezić, a na pitanje autorke "Utiska nedelje" Olje Bećković šta bi bio njegov potez da je na vlasti, odnosno da li bi podigao plate ili ne, on je odgovorio: 

- Da, ali, mislim, prvo moramo da razumemo da nije nama došla inflacija iz sveta zbog Ukrajine. Znači, kod nas je inflacija počela pre nego tamo, kod nas je inflacija duplo veća nego što je tamo, kod nas inflacija i dalje traje, a tamo pada već drugo vremena. 

 

 

U istom tonu se nadovezao i nekadašnji prvi čovek NBS Dejan Šoškić. 

- Zvuči popularno "podići ćemo plate i penzije", ali ako želite da se borite protiv inflacije koja je već uzela maha, a nije moralo uzeti ovolikog maha, ali kad je već tu, onda zvuči dobro i popularno "podići ćemo" , pa ćemo kreirati iluziju ljudima kako se brani njihova kupovna snaga. Sa konstantnim rastom plata u uslovima bez rasta BDP vi ćete samo podgrevati buduću inflaciju, kreirati inflaciono očekivanje i mi zapravo ulazimo u sve kompleksniju  i kompleksniju situaciju po pitanju kontrole inflacije. Inflacija je već 16 posto zvanično, u onim domenima koje ljudi najviše osećaju, verovatno i znatno veća - kazao je Šoškić i dodao: 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dejan Šoškić

- Mi smo zakasnili sa reakcijom devet meseci, mi smo imali ove populističke mere, davanja lineralno građanima nove kupovne snage, te mladima, te penzionerima, pred ove ili one izbore...To su sve mere koje podstiču inflaciju, naravno, bilo je uvezene inflacije, a nije moralo biti do tog nivoa. 

Kad se pogledaju brojke i vreme kada su oni bili na vlasti, stiče se utisak kao da su obojica doživeli amneziju.

Recimo, 2008. je inflacija bila 10,3 odsto, koliko je iznosila i, recimo, 2010. U 2012. inflacija u Srbiji je bila 12,2 odsto. Tih godina pak nije bilo rata u Evropi, cene hrane i energenata nisu divljale.

Te godine, takođe, nije pratila pandemija, kao što je sada bio slučaj. A baš u to vreme, u ove navedene četiri godine, kad je inflacija u zemlji bila od 10,3 do 12,2 odsto, Nikezić je bio savetnik za privrednu i finansije predsednika vlade, kao i državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Šoškić je pre preuzimanje funkcije čelnog čoveka NBS, gde je stupio na dužnost 2010. i obavljao taj posao do 2012, bio predsednik Saveta NBS. 

Prema podacima Republičkog zavoda za stastistiku inflacija u Srbiji u 2022. bila je 11,9. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading