ESKOBAR ZA REPUBLIKU O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: ZSO mora da bude uspostavljena

Autor: N.Vlačo T. Kovačević

Vesti

28.02.2023

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona treba da bude pobeda za obe strane i pomogne saradnju koja bi koristila građanima, poručio izaslanik Vašingtona

ESKOBAR ZA REPUBLIKU O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: ZSO mora da bude uspostavljena

Foto: printscreen/RTS

Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD u izjavi za Srpski telegraf poručio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora da se formira i da razgovori o tome moraju da počnu odmah. Ističe da oko uspostavljanja ZSO nema rasprave, te da i vlast Aljbina Kurtija u Prištini to shvata. Istovremeno, američki izaslanik za Zapadni Balkan tvrdi da da Vašington ne želi da postavlja rokove u dijalogu koji se vodi pod okriljem EU. 

KORIST ZA SVE 

Tokom brifinga s novinarima, Eskobar je na pitanje Srpskog telegrafa i portala Republika da li će ZSO biti uspotavljena odgovorio: 

- Naša pozicija je da je to pravno obavezujuća međunarodna obaveza koja mora da bude primenjena. Taj uslov se nalazi u Briselskom sporazumu i nalazi se takođe i u ovom (evropski predlog prim. aut.) kao i u zaključcima Evropskog saveta, a i deo je američke politike. 

Zbog toga postoji očekivanje da će ZSO biti formirana i ona bi trebalo da bude uspostavljena kako bi se ostvario napredak u svemu što se nalazi u pisanom predlogu. Ona bi trebalo da bude formirana na takav način da to bude pobeda za obe strane i da pomogne obema stranama da ostvare puteve saradnje kako bi to najviše koristilo stanovništvu. 

SVE JE JASNO

Na pitanje koliko će brzo vlasti u Prištini shvatiti da moraju da ispune ovu obavezu, izaslanik SAD je rekao da je posle razgovora u Briselu u ponedeljak prištinskoj delegaciji jasno stavljeno do znanja da to mora da bude urađeno.

 - Ne želim da postavljam rokove u dijalogu koji vodi EU, ali kažem da razgovori o uspostavljanju ZSO moraju odmah da počnu - naglasio je Eskobar. 

Albanski novinari pitali su šta će se desiti ukoliko jedna od strana bude opstruirala dijalog. Eskobar je na to odgovorio da je važno je da su dve strane ušle u ove razgovore sa dobrom voljom.

- Očekujemo da nećemo morati da koristimo štapove, već da ćemo koristiti šargarepe kako bismo ostvarili napredak u tom procesu. Oni se time ne samo približavaju mirnom i predvidivom rešenju, već im se otvara sve više vrata za integraciju u evropske i transatlanske strukture - naveo je Eskobar.


Politička i finansijska podrška 

U razgovoru sa novinarima Eskobar je naglasio da je Zapadni Balkan prioritet za Vašington, te da snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

- Pružamo punu podršku dijalogu, politički i finasijsku - naglasio je Eskobar.

Povodom poslednje runde dijaloga američki izaslananik za Balkan je rekao da su obe strane pristale da napreduju u okviru predloga EU za normalizaciju odnosa, što SAD podržavaju. On je zaključio da je to samo jedan važan korak i daostaje težak posao vezan za primenu predloga. 

Ništa od albanske zajednice

Albanski novinar reagovao je na Eskobarovu izjavu o neophodnosti formiranja ZSO, te je pitao za formiranje albanske zajednice u Srbiji.

- Deo razloga zašto smo podržali ZSO na Kosovu je zbog toga što je to pravno obavezujuće za Prištinu - rekao je Eskobar i poručio da Albanci u Srbiji o svojim pravima treba da razgovaraju sa vlastima u Beogradu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading