NEISPRIČANE PRIČE O POSETAMA SRPSKIH POLITIČARA MANASTIRU HILANDAR: Mnogi su se ovde debelo obrukali!

Autor:

Vesti

04.12.2022

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O događajima iz jedne od naših najvećih svetinja svedoči čovek koji je decenijama pohodi i u njoj boravi.

NEISPRIČANE PRIČE O POSETAMA SRPSKIH POLITIČARA MANASTIRU HILANDAR: Mnogi su se ovde debelo obrukali!

Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIC/ bg, YouTube/Printscreen, Privatna arhiva

O Svetoj Gori i Hilandaru ispričane su i ispisane mnoge priče. Neke obične, druge čudesne, treće koje su se šapatom izgovarale i prenosile s kolena na koleno.

Sagovornik našeg portala koji decenijama pohodi Svetu Goru, toliko da ga tamo već odavno doživljavaju kao svog, otkrio je za naš portal nekoliko neispričanih priča o tome šta su jugoslovenski i srpski zvaničnici i političari doživljavali dolazeći u Hilandar. Potvrdu njegovih priča dobili smo od ljudi koji su upućeni u sva zbivanja u jedinom srpskom manastiru u autonomnoj monaškoj republici Svetoj Gori.

JOVANKA POKLONILA TRAKTOR KAD NIKO NIJE SMEO DA DOĐE

Jovanka Broz poklonila je prvi traktor Hilandaru. Taj traktor radi i dan-danas, a zovu ga Jovankin traktor. Koriste ga monasi na ekonomiji Hilandara. Šezdesetih i sedamdesetih godina, kad je vladao komunizam i malo ko dolazio u Hilandar, Jovanka, za koju znam, bez obzira na to što se priča o njoj da je bila prosrpski orijentisana, poklonila je manastiru traktor.

ĆOSIĆ I OTAC MITROFAN OD SVAĐE DO DRUŽENJA

Dobrica Ćosić, osvedočeni komunista, sadio je vinograd u Hilandaru na Savinom polju, gde je Sveti Sava pre 800 godina posadio vinograd. Taj vinograd zovu stari vinograd jer je 2006. posađen novi, na 15 hektara, koji je, govore poznavaoci, ubedljivo najbolji u Evropi.
Ćosić se u početku nije dobro slagao s čuvenim ocem Mitrofanom, svađali su se. Kasnije se, međutim, rodilo divno prijateljstvo između njih. Otac Mitrofan je Ćosića vratio na hrišćanski put i tako je otišao u Hilandar da sadi vinograd.

Foto: youtube.com/printscreen

Dobrica Ćosić

BAHATI DRAŠKOVIĆ SE KRIŠOM SLIKAO ISPRED TROJERUČICE

Jedini političar koji se kradom i bez blagoslova slikao ispred Trojeručice je Vuk Drašković. Sveta Gora je autonomna monaška republika i tamo postoje pravila koja se moraju poštovati.

Drašković je 1992. zloupotrebio to što je bio najveći opozicioni lider. Bilo je malo monaha, oni nisu ni videli šta je uradio, a on je bez blagoslova ušao u crkvu, gde se ispred Trojeručice slikao i snimao. Zatim je te snimke koristio kada je po dijaspori skupljao novac za stranku, da pokaže da je on velikosrbin, koji ujedinjuje srpstvo, jedini koji ima snimak na tom mestu.

Hilandar je, inače, kuća svih Srba. Tamo niko nije gost, svi su domaćini. Sveti Sava je ostavio zavet svakoj muškoj srpskoj glavi da bar jednom tokom života pohodi Hilandar.

MILOŠEVIĆ PREKRŠIO SVA PRAVILA, PAJSIJA POZDRAVIO: "ZDRAVO, DRUŽE IGUMANE"

Slobodan Milošević je 1991. došao u Hilandar. I dalje se nagađa zašto je to učinio, neki su mislili da je iz hira, ali nije. Ta je poseta bila smišljena. Samo nekoliko dana posle 9. marta, protesta koji su se desili u Beogradu, Milošević je sa sinom Markom i nekim grčkim zvaničnicima helikopterom na silu sleteo na posed Hilandara, i to baš u najplodniju baštu.

U toj bašti monasi su kasnije osvećenom vodom zalivali tragove gde su ovi, izašavši iz helikoptera, gazili. I nikad više tu nisu ništa sadili. Znaju se pravila kad neko želi da pohodi Hilandar. Morate dobiti vizu i blagoslov, odobrenje. Međutim, Milošević je, grubo prekršivši svetogorska pravila, izvršio pritisak na grčke vlasti, koje su samo obavestile monahe i igumana Pajsija da će doći.

Foto: Tanjug/AP

Slobodan Milošević

Niko od monaha nije želeo da se sretne s njim, svi su se povukli u sobe. Iguman Pajsije je otišao u kuću na Svetoj Gori koja je u vlasništvu jednog grčkog manastira. Ali bahatosti tu nije bio kraj. Policajci su, bukvalno, priveli igumana Pajsija u Hilandar. Milošević je ušao u crkvu ne prekrstivši se, kao ni njegov sin Marko, a igumana je pozdravio rečima: "Zdravo, druže igumane."

Iguman mu je poklonio Sveto pismo ukoričeno kožom, što nosi simboliku ljudskosti, topline i razumevanja, i rekao tada čuvenu poruku: "Ako se budete vladali ovom knjigom, Srbiji će biti dobro. Ako ne, imaćemo krv u Srbiji kao na Terazijama (mislio je na pomenute proteste 9. marta, prim. aut.)." Dodao je još i da će svaki srpski vladar koji se bude vladao po Svetom pismu ostati upamćen u narodu kao neko ko je doneo napredak.
Milošević je mislio da će posetom Hilandaru zadobiti Crkvu, posebno što je veliki broj vladika srpske crkve bio na strani opozicije. Nije imao dobre savetnike u tom trenutku. Ipak, kasnije se u Hagu pokajao i čak počeo da slavi Svetog Nikolu. O ovom događaju ispevana je i guslarska pesma "Desant na Hilandar".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading