KONAČNO OTKRIVENA MRAČNA TAJNA MINISTARKE! Stranci štite Zoranu iz JEDNOG RAZLOGA: Sada je sve jasno!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rudarski sektor je osakaćen u vreme mandata Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike.

KONAČNO OTKRIVENA MRAČNA TAJNA MINISTARKE! Stranci štite Zoranu iz JEDNOG RAZLOGA: Sada je sve jasno!

Foto: Tanjug/M. NIKOLIĆ

Kako kažu izvori našeg lista, glavne uloge u tome imala su (i imaju) dvojica njenih pomoćnika, dugogodišnji Zoran Ilić i s nešto kraćim mandatom, ali ništa manjim učinkom Dejan Milijanović.

A Zorana? U najmanju ruku, u šta je teško poverovati, sve je znala i aminovala, u realnijem, kao što kažu izvori iz njenog okruženja, direktno je sve radila s njima.

JASNO PROTEŽIRANJE

Kako navode dobro upućeni sagovornici, Milijanović i Ilić delili su dozvole sumnjivim firmama za istraživanje ruda i to bez ispunjavanja minimuma zakonskih uslova, protežirajući firmu "Terragold", koja je radila dokumentaciju za dobijanje pomenutih dozvola...

- Milijanović, prvi rudar Srbije i lav promena, kako voli sebe da zove, i Ilić su za kratko vreme uspeli da osakate rudarski sektor i prepuste ga strancima kojima su obećani niski ekološki standardi, dobijanje dozvola i koncesija za dalju trgovinu, uz velike provizije - kaže izvor našeg lista iz ministarstva. 

Republika

Foto: ST/Petar Divac

 

Dejana Milijanovića, dodaje, svi u pomenutom sektoru znaju ko zlu paru jer je godinama radio u rudniku Kolubara, a onda otišao u EPS, gde je bio i na rukovodećim pozicijama, uključujući i mesto izvršnog direktora za proizvodnju uglja (do prelaska kod Mihajlovićeve u martu 2021).

- Milijanović je kao izvršni direktor za proizvodnju uglja EPS aktivno učestvovao u usporavanju otvaranja kopova, čime je uticao na pad proizvodnje uglja. Sumnja se da je, s druge strane, otkako je došao u ministarstvo delio dozvole za istraživanje ruda i plemenitih metala širom Srbije šakom i kapom, i to bez ispunjavanja minimuma zakonskih uslova. Na sve to, firme koje su dobijale dozvole za istraživanje i eksploataciju nakon nekog vremena bi te dozvole prodavale većim kompanijama. Da neke firme dobijaju dozvole, kažu, uticao je i dok je bio na rukovodećim pozicijama u elektroenergetskom sistemu u vreme prvog mandata ministarke Mihajlović - objašnjava jedan od naših sagovornika i dodaje da treba podrobno ispitati kakav je bio njegov aranžman sa Zoranom Mihajlović i njenim suprugom Vladimirom Atanackovićem.

PRIHODI EKSPLODIRALI

Dokumentaciju za dobijanje dozvola u većini slučajeva je radila firma "Terragold", čije je sedište na Dedinju.

- "Terragold" je za samo godinu dana, od dolaska Milijanovića u ministarstvo, višestruko uvećao svoje prihode. A broj rudarskih konsultantskih firmi u Srbiji je povećan nekoliko puta zahvaljujući lobiranju Milijanovića da se srpski prirodni resursi prodaju strancima za male pare - navodi izvor našeg lista.

Pogubni plan uništio bi 50.000 radnih mesta

Izvori našeg lista unutar EPS navode i da Zorana Mihajlović u kontinuitetu aktivno radi na zatvaranju rudnika i termoelektrana EPS zarad interesa lobija uvoznika struje koji zajedno žele da Srbija izgubi svoju nezavisnost i postane zavisna od uvoza skupe struje.

Time ne samo da bi se smanjio životni standard građana i poništila konkurentnost domaće privrede već bi se izgubilo i preko 50.000 radnih mesta u srpskoj elektromašinogradnji. U ovom trenutku Mihajlovićeva nudi izgradnju stranih solarnih i vetroparkova, uz značajan uvoz struje, a u tom procesu tranzicije nema mesta za 50.000 radnika u Srbiji...

- Najjednostavnije rečeno, mandatom od 2012. započela je realizaciju svog plana ubijanja srpske energetike. Od blokade izgradnje novog bloka u Kostolcu do sabotiranja izgradnje "Južnog toka", gasne interkonekcije u čijem je zaustavljanju aktivno učestvovala radeći za svoje inostrane sponzore. Izgradnja novog bloka elektrane Kostolac od 350 mw je nastavljena tek 2016. sa svim mogućim naporima da se proces uspori i blokira. Svoj angažman na ubijanju EPS nastavila je i kao ministarka građevine kroz usporavanje i blokadu izdavanja dozvola i saglasnosti EPS za veliki broj projekata modernizacije i izgradnje novih proizvodnih objekata - ističe izvor našeg lista.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Ive

08.02.2022 08:37

Ova je mutna ko dunav... Zrela za zatvor

Odgovori 40 0
Pera Detlic

08.02.2022 10:34

@Ive - Slazem se...

Odgovori 21 0
Ana Nanut

08.02.2022 09:00

I šta sad? Kada je sve ovo obelodanjeno i ako je istina šta se čeka? Kel zreba narod da je kažnjava ili za to zteba neko drugi? Prodto me je sramota gxe i sa kim živimo. Onda nam kažu"vi ste to birali". Rodila sam se, školovala i živela u vreme Tita, nisam znala kako se zovu političari i funkcioneri. A možda su od nas skrivane prljave igre i afere?!?!

Odgovori 26 4
Pera Detlic

08.02.2022 10:34

Ministarka je krtica.Radi za strane sluzbe.

Odgovori 37 2