Vozačka dozvola postaje luksuz?! ZBOG NOVOG PRAVILA OBUKA NEMOGUĆA

Autor: TV Prva

Vesti

16.07.2018

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog novog pravila - uspona na poligonu, oko 450 auto-škola u Srbiji neće moći da obučava vozače od oktobra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: ilustracija

Profesor Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta, gostujući u jutarnjem programu na TV Prva kaže da bi bilo dobro da uspon postoji, ali ističe i da ga ne bi postavio kao uslov.

- Ako bismo morali da imitiramo sve te važne elemente, onda bismo napravili vozača koji je kompletan kada položi ispit - kaže on i ističe da sada kandidati zadovolje minimalne zahteve, a da se posle usavršavaju.

On je istakao i da se prevelika pažnja poklanja parkiranju, koje bi on u potpunosti izbacio.


Predsednik Asocijacije Auto-škola Srbije, Milan Krstić, takođe smatra da ova obaveza ne treba da postoji jer su površine koje se zahtevaju velikih dimenzija.

- Od 450 škola je 105 iz Beograda, kvadratni metar koji treba da zauzmete za izgradnju bi jako puno koštao i to bi uticalo na cenu obuke. Mi bismo voleli da imamo poligone koji ispunjavaju sve što kanditatima treba - dodaje on.

Krstić je rekao da mi nemamo takve standarde, za razliku od nekih skandinavskih zemalja. Krstić je rekao i da je cena polaganja vozačkog ispita 70.000 dinara, a u tu cenu je uračunata prva pomoć koja je ranije bila u sklopu testova, lekarski pregled i praktična i teoretska obuka. "Uračunat je PDV ali je i on problematičan, predviđeno je 10 odsto a primenjuje se 20 odsto", dodao je on.

Slobodan Milošević, iz Privredne komore Auto škola Srbije saglasan je da uspon na poligonima ne treba da bude obavezan.


Krstić je objasnio i da se za poligone najčešće koriste saobraćajne površine, ali i da će to biti nemoguće od 27. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading