OVO SU NOVE CENE GORIVA U SRBIJI!

Autor:

Vesti

29.03.2024

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova poskupljenja!

OVO SU NOVE CENE GORIVA U SRBIJI!

Foto: pixabay.com

Stigli su novi cenovnici za gorivo! Litar evrodizela će na benzinskim pumpama koštati najviše 203 dinara, dok će benzin evropremijum BMB 95 biti najskuplji do 190 dinara po litru.

Cene goriva se objavljuju svakog petka do 15 časova. Evrodizel je poskupeo za dva dinara, dok je benzin skuplji za tri dinara u poređenju sa prošlom nedeljom.

Podsetimo, poljoprivrednici u Srbiji ove godine mogu da traže povrat akcize koju su platili na dizel i biogorivo, s obzirom na to da je 1. januara stupio na snagu novi pravilnik koji reguliše tu oblast.

Povraćaj je moguć u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine. Postoji ograničenje u vezi sa površinom zemljišta koje se obrađuje, a gledaće se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Ministarstvo je objavilo uputstvo za podnošenje zahteva za povrat akcize.

OPEK produžio smanjenje proizvodnje nafte

Očekivano, naftni kartel OPEK plus je produžio smanjenje proizvodnje nafte za još jedan kvartal, međutim, reakcija naftnih tržišta je bila prilično umerena, budući da su ova ograničenja već bila na snazi.

Smanjenje proizvodnje će i dalje iznositi 2,2 miliona barela dnevno (bpd), a jučerašnja odluka OPEK plus kartela signalizira planove za buduće korake, navodi portal Oilprice.

"Ova odluka šalje poruku jedinstva i potvrđuje da OPEK plus ne žuri s povratkom na ranije nivoe proizvodnje, već će to biti postepen proces", izjavio je analitičar Đakomo Romeo za Fajnenšel tajms (FT).

Rusija je najavila produbljivanje ograničenja proizvodnje nafte za oko 471.000 bdp u drugom kvartalu, uz istovremeno ublažavanje ograničenja na izvoz nafte. Ovo iznenađenje bi moglo potencijalno uticati na rast cene nafte na svetskim tržištima.

BONUS VIDEO

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading