NAJSTARIJU DONELA VELIKA SEOBA SRBA: Povodom jubileja Karlovačke bogoslovije u Arhivu Vojvodine izložene knjige i ikone

Autor:

Vesti

25.02.2024

20:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na izložbi se moglo videti dvadesetak ikona i veliki broj starih i retkih knjiga, a među njima se posebno izdvaja ikona Majke Božije.

NAJSTARIJU DONELA VELIKA SEOBA SRBA: Povodom jubileja Karlovačke bogoslovije u Arhivu Vojvodine izložene knjige i ikone

Foto: arhiv vojvodine

U sklopu književne manifestacije „Dani Špire Matijevića“, Novosadski Arhiv Vojvodine ugostio je jedinstvenu izložbu ikona i starih knjiga Karlovačke bogoslovije pod nazivom „Sveti Arsenije“. Ova izložba, koja je deo kulturnog blaga ove institucije, prvi put je dostupna široj javnosti i moći će da se pogleda do kraja februara. 

Postavka pod nazivom „Vekovi Karlovačke bogoslovije“, koju su otvorili rektor Karlovačke bogoslovije protojerej-stavrofor mr Jovan Milanović i direktor Arhiva dr Nebojša Kuzmanović, predstavlja uvod u veliku izložbu koja će biti prikazana u Sremskim Karlovcima povodom 230 godina postojanja ovog bogoslovskog učilišta.

Na izložbi se moglo videti dvadesetak ikona i veliki broj starih i retkih knjiga, a među njima se posebno izdvaja ikona Majke Božije, zoografski rad iz 17. veka za koji se veruje da je doneta na ove prostore tokom Velike seobe Srba 1690. godine.

Takođe, uz podršku Ministarstva kulture, veliki broj primeraka stare i retke bibliotečke građe je restaurirano, među kojima se nalazi i petnaestak udžbenika, a neki od njih su pisali profesori škole, dok je deo pristigao iz Rusije.


Rector Karlovačke bogoslovije, Jovan Milanović, istakao je da Bogoslovija u svojoj riznici poseduje brojne praznične celivajuće ikone iz 18. veka, među kojima su radovi Georgija Jezdimirovića, jednog od učenika Zaharija Orfelina i Teodora Kračuna. Takođe, rektor je izrazio nadu da će retke knjige biti digitalizovane kako bi bile ostavljene u nasleđe budućim generacijama vernika i istraživača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading