"NAJVEĆI PROBLEM JE LJUDSKI FAKTOR" Oglasio se MUP povodom povećanja broja požara

Autor:

Vesti

09.02.2024

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno je da budete veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena i da odmah obavestite vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 ukoliko izbije požar.

"NAJVEĆI PROBLEM JE LJUDSKI FAKTOR" Oglasio se MUP povodom povećanja broja požara

Foto: MUP Srbije

Mup

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je na građane da budu odgovorni i poštuju zakon zbog povećanog broja požara na otvorenom prostoru u februaru. Važno je da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena i da odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 ukoliko izbije požar.

Borba sa vatrenom stihijom u mestu Rakovac kod Beočina

Od početka februara, pripadnici Sektora za vanredne situacije su se borili sa vatrenom stihijom u mestu Rakovac kod Beočina na Fruškoj Gori. Požar je zahvatio travu i nisko rastinje na površini od 16 hektara, ali je pravovremenom intervencijom vatrogasaca-spasilaca, uz asistenciju pripadnika lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, sprečeno dalje širenje požara. Požar je likvidiran tri sata nakon dojave.

76 požara na teritoriji Borskog okruga

Na teritoriji Borskog upravnog okruga, registrovano je čak 76 požara na otvorenom prostoru od početka februara, ali su brzom reakcijom vatrogasnih ekipa svi požari ugašeni, a nije bilo povređenih osoba. Vatrena stihija zahvatila je površinu od oko pet hektara na teritoriji Gučeva kod Loznice, ali je lokalizovana, dok vatrogasci-spasioci i dalje dežuraju na ovoj lokaciji.

Ljudski faktor kao uzrok požara

Prema statističkim podacima, najveći broj požara na otvorenom prostoru izazvan je ljudskim faktorom. Zbog toga je važno podsetiti građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Nove kazne za nepoštovanje zakona

Za nepoštovanje zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ministarstvo će u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading